3voor12 Utrecht

Echo van Tivoli wil op een poëtische manier de geschiedenis van Tivoli Oudegracht vertellen

Makers zoeken persoonlijke ervaringen en zijn crowdfunding gestart

Echo van Tivoli wordt een film over persoonlijke verhalen van het voormalig podium aan de Oudegracht. Ook willen de makers de hele geschiedenis van deze rafelrand in de stad laten zien. En vragen ze zich af hoe belangrijk zulke plekken zijn.

Met de film willen de makers de unieke verhalen vertellen die bij het voormalig poppodium horen en onderzoeken zij het belang van zulke creatieve plekken voor Utrecht. Eerder zei regisseur Jefta Varwijk tegen de Nieuwe Utrechtse Krant (De NUK) het verhaal op een poëtische manier te willen vertellen. Onder andere door dichter Coen Cornelis een aantal gedichten te laten schrijven.

“Je loopt via de tunnel de backstage gangen in en je bevindt jezelf even in de grote zaal van Tivoli, alleen, in volledige stilte. Een stilte die een echo in zich draagt van alles dat hier aan de Oudegracht 245 heeft plaatsgevonden van klooster tot weeshuis tot poppodium”, aldus de makers op hun Voordekunst-pagina.

De film gaat terug tot 1240, de tijd dat het gebouw in de Utrechtse binnenstad een klooster was. De makers willen elk aspect van het gebouw voorbij laten komen. Dus ook het weeshuis wat er zat en de tijd dat het ‘het N.V. Huis’ heette en de spoorwegenvakbond er zat. De hoofdmoot van de film bestaat uit de tijd van het poppodium Tivoli Oudegracht.

De première van de film is op donderdag 13 juni in het Filmcafé, naast station Zuilen. Zelf schrijven de makers over het evenement dat het “een inspirerende meet-up met een cultureel programma én een gesprek over de waarde van creatieve rafelranden in een vertruttende stad” wordt. Naast het vertonen van de film is er ook een randprogramma met muzikanten dichters en sprekers.

Om de film te kunnen maken, willen de makers geld ophalen door middel van een crowdfundactie. Ook zijn ze nog op zoek naar persoonlijke ervaringen. Daarvoor kunnen mensen een mail sturen naar de makers.

Kytopia moet op 31 maart leeg zijn. Inmiddels is bekend dat ze tijdelijk een nieuwe plek krijgen op het terrein van Altrecht in Den Dolder.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12