LL18: Stormzy heeft de moshpits en de meezingers

Veelzijdige Zuid-Londenaar speelt ijzersterke grimeshow

Grime o' clock in de Bravo. Vorig jaar stond de Noord-Londense koning Skepta nog op deze spot, nu dient een Zuid-Londense kroonprins zich aan. In een van z'n hits stelt-ie zich in dik accent voor: 'State your name, cuz. Stormzy, innit. And what are we doing today? Rapping, init.' Zo simpel blijkt dat vandaag niet te liggen. 

Natuurlijk bewijst Stormzy in het begin van zijn set nog de nodige eer aan de grondleggers van het genre. Z'n dj draait het publiek warm met Skepta's 'That's Not Me' en in z'n freestyle op Ghetts' 'One Take' zit een sample van Wiley's 'Igloo', een van de belangrijkste grimetracks ooit. Daarna kiest de Zuid-Londenaar echter z'n eigen pad. Tuurlijk is de grime-puritein Skepta een betere rapper dan de soms slecht verstaanbare Stormzy, maar die tweede is wel degene met meer crossover-ambities. Net als de 'energy crew' de grootste moshpit van de dag opentrekt, schotelt Stormzy de Bravo een videoclip voor. Het blijkt de opmaat naar 'Cigarettes & Cush', een van de nummers die de zoet(sappig)e kant laat horen van Stormzy's toepasselijk getitelde debuut Gang Signs & Prayer.

Vervolgens laat-ie ook nog een samenwerking met Lethal Bizzle en z'n feature op Ed Sheerans 'Shape of You' voorbij komen. Het haalt de vaart er een beetje uit, maar zorgt er ook voor dat de pit daarna nóg groter wordt. Bij snoeiharde hit 'Big For Your Boots' en oudje 'Know Me From' bijvoorbeeld. Stormzy vraagt om de grootste pit die de Bravo ooit gezien heeft en krijgt 'm nog ook.

HET MOMENT: 
De Brit sluit af met die single waarin hij zich introduceert, 'Shut Up'. Een sample van grimeveteranen Ruff Sqwads schalt door de Bravo, die uit volle borst meerapt. 'Fire In Lowlands' heet die voor de gelegenheid. Aan het eind duikt hij ook nog het publiek in: 'Ik mag hopen dat dit niet m'n laatste show hier was.' Wij hopen mee. 

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12