3voor12 Gelderland

4df19: Mattiel bereikt niet haar volle potentie

Coole sixties retropop blijft steken in goede bedoelingen

De uit Atlanta afkomstige Mattiel Brown heeft inmiddels twee studioalbums met een originele mix van garagerock en sixties retropop op zak. We zijn benieuwd hoe haar albumgeluid, dat sterk leunt op een Phil Spector-achtige wall of sound- productie, zich vertaalt naar het Arc-podium op het Valkhofpark.

Mattiel zelf verschijnt pas nadat haar strakke begeleidingsband met een intro van instrumentale surfrock de muzikale sound van de show vakkundig heeft gedefinieerd. Wat meteen opvalt, is dat haar indrukwekkende stem, met een bij vlagen indrukwekkend laag stembereik, vanavond uit de speakers toch iets anders klinkt dan op plaat en dat is even wennen.

Brown danst en ijsbeert wankel, doch gecontroleerd, over het podium. Met haar blouse steevast van haar schouders gaat ze daarbij tijdens het zingen de confrontatie met het publiek niet uit de weg. Toch lijkt er al snel een communicatieve afstand te zitten. Zeker wanneer men overgaat op nummers van het vorige maand verschenen Satis Factory koelt de ontvangst wat af.

Wanneer tijdens de tweede helft van de set de duisternis langzaam over het terrein neerdaalt, lijkt ook het enthousiasme van Mattiel en haar band wat in te zakken. Met het publiek wordt niet zo veel gesproken en ook de blouse gaat weer terug over de schouders.

Zeker niet alles is verloren. De single ‘Count Your Blessings’ raakt duidelijk een snaar van herkenning en met de twee stevige afsluiters ‘ Five and Tens’ en ‘White of Their Eyes’, eindigt Mattiel de set enkele minuten voor de officiële eindtijd. De magie is vanavond niet helemaal overgeslagen. Onbekendheid van het publiek met het recente studiowerk is hier wellicht debet aan. Jammer, want aan het materiaal ligt het zeker niet. Volgende keer nóg beter.

HET MOMENT
Wanneer men tijdens ‘Bye Bye’ spontaan begint mee te klappen, kan er warempel nog een lachje af bij de doorgaans nogal onbewogen Brown. Ze lijkt er zelf haast door verrast. Een mooi ontwapenend ogenblik.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12