PP23: Go_A zegent Pinkpop met Oekraïense witte magie

Hand in hand in de circle pit der verbinding

We leggen het toch af tegen Queens Of The Stone Age, laten we meteen onze beste kaart maar op tafel leggen. Dat moet de Oekraïense dance-folk-rockact Go_A gedacht hebben. Ze beginnen hun set met 'Shum', die razende en volkomen unieke song waarmee ze in 2021 vijfde werden op het Eurovisie Songfestival. Zo, het eerste ovationele applaus is binnen.

Heeft Go_A genoeg in huis om Pinkpop zo een uur lang op zijn kop te zetten? Jazeker. Om te beginnen is Kateryna Pavlenko een super intrigerende frontvrouw, een soort Morticia Addams met strak zwart haar en een rood brilletje waar ze de hele tijd overheen kijkt. En ze heeft een trefzekere stem, waarmee ze om de traditionele fluit cirkelt van Ihor Didenchuk (je kent hem ook van Kalush Orchestra). Zij samen vormen het oer-Oekraïnse blok van de groep, terwijl gitarist Ivan en producer Taras respectievelijk hardrock riffs en elektronische beats leveren. Het klinkt als een onmogelijke opgave om daar iets cools van te maken, maar het is zowaar gelukt. En dat zonder ook maar een moment lomp of plat te worden.

Natuurlijk is er de emotionele lading die nu rond elke Oekraïense artiest hangt. 'Russia is a terrorist state!', scandeert Kateryna. Go_A had ook voor de grootscheepse invasie van het land al als missie terug te gaan naar de historische en culturele roots. Even later speelt de groep 'Kalyna', een song over een plantje met rode besjes dat uitgroeide tot nationaal symbool van Oekraïne, een plant waarvan de mythe zegt dat ie alleen kan groeien en bloeien in aanwezigheid van goede mensen. Die symboliek ontgaat uiteraard de aanwezige Oekraïense diaspora niet, maar ook dwars door de taalbarrière heen is de lading voelbaar.

HET MOMENT:
Voor wie te laat kwam: niet getreurd. Helemaal aan het einde speelt Go_A gewoon nog een keer 'Shum', dit keer in volle glorie. En wow, wat gebeurt er veel die laatste vier minuten. Overal in de tent vormen zich cirkels waarin mensen elkaars handen vastgrijpen en in het rond dansen. Er wordt gesprongen, geklapt, gezwaaid met vlaggen en aan het einde is er weer dat ovationele applaus.

Kijk het optreden HIER terug. Eerder interviewden we de bandleden van Go_A op Lowlands '22 voor onze podcast De Machine.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Op TV (NPO3): zaterdag 17 juni (22-23:30 uur) en zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12