steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Baloji floats like a butterfly...

Optreden van geëngageerde Congolees blijkt vooral zéér dansbaar

Net voordat de show van Baloji begint, dansen de nachtvinders in groten getale in het felle podiumlicht van de Arc. Het is een voorbode van wat komen gaat. “Stromae’s brother from another mother”, zoals het Valkhof Festival hem omschrijft, omringt zich live met in scherp gesneden zwarte pakken gestoken Afrikanen. Het optreden heeft een behoorlijk Caraïbische-feel. Op plaat mag Baloji dan muzikaal verschillende paden bewandelen van rap tot techno: live is het vooral erg dansbaar.

En ook aanstekelijk, waardoor bij openingsnummer ‘Unité et Litre’ het “hey, hey” uit het refrein al luidkeels mee gescandeerd wordt. De soepele moves waarmee de Congolese-Belg over het podium beweegt, doen denken aan de gracieuze bewegingen waarmee Rumble in the Jungle-winnaar Ali door de ring bewoog tijdens zijn bokscarrière. Maar anders dan deze voormalige heavyweight-champion stéékt Baloji niet, of het moet in zijn geëngageerde teksten zijn.

En dat is vanavond waarschijnlijk zijn enige manco. Want hoe geëngageerd Baloji ook is, ten noorden van de Waals-Vlaamse taalgrens zal hij weinig native speakers tegenkomen die zijn teksten kunnen volgen. Maar niet getreurd, tussen de nummers door geeft de regelmatig van hoofddeksel wisselende Baloji graag een toelichting in het Engels of in verrassend vloeiend Nederlands. En zo krijgen we ook tekstueel een inkijkje in Balojis belevingswereld en blijft het niet enkel een dansbaar concert.

HET MOMENT:
Dat is toch wel de tot een bijna twintig minuten opgerekte jam van ‘Congo Eza Ya Biso (Le Secours Populaire)’. Bij dit nummer zit het publiek definitief in de juiste flow. In deze song krijgen zijn bandleden bovendien afzonderlijk de kans om te schitteren. Daarbij maakt vooral het spel van de tot dan toe zittend spelende Lengo ‘Dizzy’ Mandjeku indruk.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland