DTRH19: Skepta’s energy crew is een beetje geslonken

Maar de grimekoning krijgt toch nog die Shutdown

Toen Skepta in 2017 op Lowlands stond, was hij de koning van de grime. De magistrale plaat Konnichiwa was een jaartje uit en geweldig geland, Drake wilde zelfs op zijn label tekenen en de tent in Biddinghuizen spatte uit elkaar. Vandaag op Down The Rabbit Hole is het wel anders: recente plaat Ignorance Is Bliss is wat lauwtjes ontvangen en Skepta zag hoe hij rechts en links werd ingehaald door jongens als Stormzy, Dave en Slowthai. En dat merk je vooral de tweede helft van zijn set. ‘The energy today is crazy’, zegt ie. Maar hij zegt het aarzelend, meer uit beleefdheid dan enthousiasme.

Er is dan ook een duidelijke tweedeling in de tent. Vooraan staan de gasten die Skepta’s zinnen stuk voor stuk afmaken, wanneer ze tenminste nog een hap adem over hebben. Zo heftig storten ze zich ondertussen in die moshpit, in de wetenschap dat die bloedlip, blauwe plekken en gekneusde teen het waard zijn. Ze zijn per slot van rekening Skepta’s energy crew! Daarachter staan de mensen die wel zin hebben in een lomp feestje, maar direct beginnen te ouwehoeren bij een fraai rustpunt als ‘Energy (Stay Far Away)’ en mellow nieuwe bouncetrack ‘Greaze Mode’.

Is het dan slecht? Natuurlijk niet. Skepta rent de giga-stellage achter de dj op en af te midden van sicke visuals en is een begenadigd rapper die zichzelf ook op zo’n groot podium non-stop verstaanbaar weet te maken. Dus krijg je de kans om even te gniffelen bij een grapje als ‘on your fucking toes, ik ben je fitnessinstructeur!’ of een song als ‘Man’. ‘Told me you was a big fan but the first thing you said when you saw me is: "Can I get a pic for the gram?"’

HET MOMENT
‘Ik heb veel psychedelica gedaan in mijn leven. Maar ben nog nooit down the rabbit hole gegaan tijdens een shutdown.’ Ja hoor, natuurlijk zit ‘Shutdown’ in het slot. Da’s zo’n joekel van een anthem dat zelfs de mensen die nog nooit bewust een grimeliedje hebben gehoord die hook mee kunnen brullen.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12