LL18: Sevdaliza is de ongrijpbare sierbloem

Zangeres maakt indruk en haar onnavolgbare danser ook

De zangeres komt theatraal schuifelend op en gaat achter een microfoon staan die is versierd met een grote roodwitte bloemenkrans. Ze beweegt sierlijk met haar armen terwijl de strijkers van het Red Limo String Quartet de klassieke sfeer opvoeren. Sevda Alizadeh, de Nederlands-Iraanse zangeres, heeft ook muzikanten op drums en elektronica. De muziek van Sevdaliza put uit triphop waarbij Portishead opdoemt, maar ook r&b, klassiek, de wereld der ontregelende soundscapes. De richting van elk nummer is bij aanvang onvoorspelbaar. Soms is de zang van Sevdaliza gedragen, dan wat feller, maar ze zingt per definitie met nadruk.

Met nadruk beweegt ze ook. Sevdaliza is het visuele epicentrum in haar zwarte galajurk. Haar lichaamshoudingen zijn er om gevolgd te worden. De theatrale kant wordt opgevoerd door de grote rol die ze aan Gil Gomes Leal heeft gegeven. De als Gil The Grid bekende danser is onnavolgbaar. Het lijkt alsof hij een bottenstructuur uit een ander universum heeft gestolen. Alleen al hoe hij de bewegingen van zijn armen dirigeert is fascinerend.

Sevdaliza en de danser met ontbloot bovenlijf vlechten tijdens de nummers ineen. Ze trekken elkaar aan, stoten elkaar af, ze reageren op de onvoorspelbare muziek. Als de strijkers gevoelig een heldere helmel optrekken, kan opeens een drumsalvo neerknetteren of geprik van elektronica. Het tweetal reageert dan in al hun fysiek op de klankverandering. Het is van een hoog niveau, dit optreden. Deze voorstelling. Het talent van Sevdaliza heeft haar al naar hoofdsteden in verschillende continenten gebracht. Begrijpelijk: deze performer is de Nederlanse landgrenzen allang voorbij.  

HET MOMENT:

Voor sommige toeschouwers is de show van Sevdaliza te zwaar. Het is natuurlijk ook geen makkelijke kost. Helemaal als de zangeres de autotune even vol aanzet, vindt in het publiek een schifting plaats. Op momenten roept Sevdaliza dan ook even om de handjes in de lucht. Hoe dan ook: blijven loont, tot de finale waarin de frontvrouw alle bloemen lostrekt. Toch zat De Dans al voorin de set. Terwijl de drumstokken blijven neerdalen danst Gil Gomes Leal als een vallende sidderaal.

Kijk deze show hier terug

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12