LL17: Skepta katapulteert grime naar de massa

Maar alleen de harde kern blijft tot het eind

Skepta is de zelfverklaarde 'King of Grime', een genre dat hier in Nederland nooit zo groot was als in Engeland, het land van oorsprong. Toch beginnen we hier ook langzaam wakker te worden. Kijk maar naar de mensenmassa die zich vanmiddag in de Bravo heeft verzameld. Skepta had best in een grotere tent, en liefst nog op een later tijdstip, gepast. Vijf uur 's middags is een beetje vroeg om helemaal los te gaan, lijkt ook Skepta zelf te vinden – hij is niet zo energiek als we hem eerder hebben gezien. Maar het toegestroomde publiek kan het niet deren: over de gehele lengte en breedte van de nieuwe kruisvormige Bravo staan koppen te knikken en vingers in de lucht te wijzen.

Het concept is simpel: een rapper, een dj en een uur aan stampende tracks. Het is ook niet verwaterd of toegankelijker gemaakt voor een eventueel oningewijd festivalpubliek. Skepta doet alleen aan pure grime, en dat is maar goed ook.

Bij nieuwe single 'Hypocrisy' gaan de eerste mannen op de schouders. Overal in het publiek ontstaan cirkeltjes, minifeestjes van vrienden die samen thuis of in de auto keihard Skepta door de speakers blazen, en nu eindelijk de koning in het echt zien.

Halverwege de set ontstaan er een paar echte gaten in het publiek, achtergelaten door mensen die dit misschien toch wat veel van het goede vinden. Die worden weer opgevuld door fans, die dankbaar gebruik maken van de ontstane ruimte om nog een tandje harder te dansen.

HET MOMENT:
Je zou zeggen dat 'Shutdown' het hoogtepunt van de set moet zijn; zelfs je tante kent die track. Maar als de grote hit gepasseerd is, vertrekt ook een aanzienlijk deel van het publiek. Daar kwamen we voor, nu tijd voor iets anders. Dat betekent dat voor Skepta's allerlaatste track alleen de echte fans overblijven, en dat is voor de sfeer alleen maar goed. We gingen al lekker, maar bij afsluiter 'Man' is het pas echt helemaal los. Lang leve de koning.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12