PP23: Di-rect zoekt heroïek in het alledaagse

Van invaller naar no-brainer

De vorige keer dat Di-rect hier was - in 2018 - waren ze als supersub inderhaast opgeroepen als vervanger van The Kooks. Ze grepen die kans met beide handen aan. Wat kan er in een paar jaar veel veranderen hè? Dat vindt frontman Marcel Veenendaal zelf ook. Hij doelt op alles wat Di-rect overkwam in de covidtijd: hun 'Soldier On' werd een nationale knuffelsong tegen lockdowneenzaamheid en Di-rect kreeg de Popprijs. Hun verschijning op het hoofdpodium van Pinkpop is dan ook niet meer dan logisch.

Verandering is altijd kern geweest van de Haagse band. Over de wisseling van zanger is inmiddels al genoeg gezegd, maar vergelijk ook eens de setlists van nu en de vorige keer: slechts twee liedjes overlappen, we zien opnieuw een hernieuwde band, die durft te vertrouwen op het materiaal van album Wild Hearts uit 2020. Daarop staat ook het geweldig lang uitgesponnen 'Hibernation', een orkestrale indierocksong met een elastische baslijn en een raar maar cool staccato blazers-intermezzo.

Ook 'Soldier On' staat op die plaat, een intiem en zwaar melancholisch liedje dat Di-rect qua thematiek typeert. De band zoekt heroïek in het alledaagse, in het individu dat doorploetert ondanks tegenslagen. In echte liefde die zijn weg vindt in de sleur van een lange relatie. Je moet er een beetje van houden, van dat zalvende toontje, vooral als de band er vol voor gaat, zoals in het pathetische ‘Born Again'. Maar op zijn best is Di-rect een band die moeiteloos grootse rocksongs uit zijn mouw schudt. Soms zijn ze opzichtig geleend van smaakmakers als The War On Drugs of Arcade Fire, maar wel met veel overtuiging naar zich toe getrokken.

HET MOMENT:
Een van die twee nummers die al langer meegaan is 'Young Ones', een anthem waardoor iedereen die zich jong voelt zich aangesproken mag voelen. Lees: wij allemaal dit weekend, op Robbie Williams na. Gitarist Spike, de tweede grote blikvanger van de band, organiseert een groepsknuffel en ziet tot zijn ontroering hoe het meezingkoor ook hierna nog nagalmt. 'Hier is zojuist een jongensdroom uitgekomen.'

Kijk het optreden HIER terug.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Kijk de eerste TV-uitzending terug op NPO Start. Meer Pinkpop op NPO 3 op zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12