LL17: SMIB heeft zoveel energie dat het overloopt

Amsterdams collectief met Nederlands grootste rockster

Als er over cross-overpotentieel wordt gesproken bij hiphop, dan gaat het vooral om of het grote radiopubliek het zal omarmen. SMIB heeft ook een enorme cross-overpotentie. Maar dan bij de keiharde punks.

Met een karatetrap komt Ray Fuego het podium opgesprongen. Beide voeten van de grond, gestrekt been in de lucht. ‘Voel je dat briesje?’ schreeuwt hij, voordat hij de dj de track opnieuw laat inzetten. Met eenzelfde karatetrap zet hij brullend zijn verse opnieuw in. Het is niet officieel zo, maar hij voelt als de leider van het Amsterdamse collectief. Ook als bijvoorbeeld GRGY of Dess Finesse later rappen, blijft hij de blikken naar zich toe trekken. Zelfs als er een opblaaspop wordt rondgegooid.

De tracks die worden afgekapt, het constante ‘SMIIIB SQUAAAD', de moshpits, de schreeuwende manier van rappen. Het ademt allemaal punk. Al helemaal bij ‘Kut’. ‘Lange rijgen vind ik kut, kleine money vind ik kut.’ Denk het in het Engels, en je hoort het Johnny Rotten al zingen.

Het publiek in de India heeft het er maar moeilijk mee, en het wordt leger en leger. Tegelijk blijft de vlam vooraan maar in de pan slaan. Bier door de lucht, flessen water, hooks gescandeerd. En wat is dat op het eind, bij ‘Pink Hair Shawty’? Een circlepit, maar Ray Fuego moedigt ook mensen aan om er gewoon in te gaan zitten. Nee, als je alles rechtlijnig en voorgekauwd wil, is SMIB niet aan je besteed. Maar er is bijna geen act in Nederland, welk genre dan ook, die zoveel energie weet te kanaliseren dat het er aan alle kanten overloopt. En die Ray Fuego, dat is natuurlijk de grootste rockster van Nederland. 

HET MOMENT:
De hele show staat iemand al onhandig met een opblaaspop in zijn armen. Af en toe stapt hij op het podium, telkens niet het moment om er iets mee te doen. Tot hij op een willekeurig moment toch maar gooit. ‘Geef d’r hier, het is mijn wijf!’ roept Fuego. Moet ie toch weer terug het podium op.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12