Actiegroep tegen seksuele intimidatie tijdens concerten opgericht

Say No Thanks wil om tafel met poppodia en festivals

Afgelopen week werd muziekliefhebber Mabel Zwaan tijdens het concert van Future Islands in Paradiso meerdere keren lastig gevallen. Omstanders die het zagen gebeuren deden niets. Ze besloot het verhaal de wereld in te sturen. Vriendinnen herkenden de ervaring en ze besloten dat er iets moest gebeuren. Dat ‘iets’ werd een actiegroep: Say No Thanks, bedoeld om aandacht en bewustzijn te creëeren rond seksuele intimidatie in de hele muziekindustrie.

'Wat we vaak zelf meemaken is dat als je in je eentje ergens staat, mensen naar je toe komen en aan je gaan zitten op plekken waar je dat liever niet hebt', zei mede-oprichter Jente Lammerts gisteren tegen NOS op 3. Het initiatief werd pas gisteren opgericht, vanaf die eerste posts op social media is het snel gegaan. Maar een plan van actie is in de maak: 'We gaan zo snel mogelijk meer concrete plannen maken en aan tafel zitten met verschillende poppodia en festivals.'

Samen met mede-organisatoren Jenny Janssens, Patricia Kuiper en Gracia Visscher - allen niet alleen muziekliefhebber en concertbezoeker, maar ook werkzaam in verschillende hoeken van de muziekindustrie - willen Zwaan en Lammerts in gesprek met festivals en poppodia, om te werken aan nieuw beleid en handvaten voor organisaties en personeel.

De timing is natuurlijk niet toevallig. Na het schandaal rond Hollywood-producent Harvey Weinstein regent het ook in de muziekindustrie verhalen over mannen die hun handen niet thuis kunnen houden. Muzikanten uit onder meer Real Estate, The Gaslamp Killer, Brand New en Nothing But Thieves staan inmiddels in de beklaagdenbank.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12