PP20 Kensington houdt het klein

Utrechtse rockgrootmacht heel anders uit de crisis

De grootste rockband van Nederland? Zonder enige twijfel Kensington, en al jaren ook. Ze verkochten Ziggo Dome na Ziggo Dome uit en zouden hier zomaar het hoofdpodium kunnen afsluiten. En met de jaren is het geluid van Kensington alleen maar grootser en grootser geworden, tot het bijna niet meer imposanter kon. Geen wonder ook. In de begindagen hoefde het geluid maar te dragen tot de bar van EKKO, inmiddels moeten ook de mensen die met een broodje zalm in de skybox van de Johan Cruyff ArenA staan overtuigd worden. Maar wie verwacht dat Kensington hier op het 3FM podium van Pinkpop ook met bommen en granaten aan zal komen, heeft het mis. Kensington houdt het klein vandaag.

Zou het een overblijfsel zijn van de corona crisis? Net als wij allemaal zaten ook Casper, Eloi, Jan en Niles natuurlijk thuis. Ineens ben je dan terug geworpen op jezelf, ga je nadenken over wat er allemaal gebeurd is en waar je voor staat. De impact van de lockdown is het duidelijkst te zien bij Casper, die zijn coupe quarantaine gehouden heeft en bovendien een lange baard heeft laten groeien, waar grijze plukken in te herkennen zijn die een grote dosis zelfreflectie verraden. Hij en Eloi zitten op krukken vooraan, terwijl Jan voor zijn versterker staat. Niles, die normaal altijd trots zijn lichaam toont en om de haverklap vol zelfvertrouwen opspringt van zijn drumkruk, heeft vooral muzikaal een transformatie ondergaan. Hij speelt beheerst, ingetogen, met kwastjes in plaats van stokken.

Het is even wennen, maar het werkt wel. Strijdkreet ‘War’ is een boodschap van vrede geworden, de ‘Streets’ zijn empty en ‘Home Again’ klinkt ineens als een ode aan het burgerlijke bestaan tussen de vier eigen muren. Het is een gekke tijd, met al die demonstraties tegen racisme. Het is ook een tijd waarin reflectie op de hiërarchie op zijn plaats is, en die handschoen pakt Kensington vol overtuiging op. Een masterclass bescheidenheid, die zorgt voor heel wat gelukzalige glimlachen op het veld.

HET MOMENT:
De schitterende huilplaat ‘Uncharted’ is het anthem van dit nieuwe Kensington, en de special effects zijn net zo naar binnen gekeerd als de performance. Geen vlammenwerpers en confettishots, maar een knisperend Canadees kampvuur op het grote scherm. We kennen het van de albumhoes. Her en der op het veld beginnen mensen net zulke kampvuren te maken, en er gearmd omheen te dansen. Het is een schitterend gezicht. Eén vuur laait wel erg hoog op, maar vijftien Limburgers nemen direct hun verantwoordelijkheid door het gezamenlijk uit te pissen. Ook dat is de Pinkpop community.

3voor12 doet het hele weekend verslag van Pinkpop.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12