3voor12 Leiden

Iets meer balans, alstublieft!

De maandelijkse mijmeringen van Jan Stroomer

De afgelopen maand heb ik besteed aan het mixen van een aantal tracks. Naast een paar aankomende deadlines, waren er ook songs bij waar nu gewoon ineens tijd voor was ontstaan. Het wegvallen van optredens geeft immers wat ruimte in de agenda.

Mixen is de zoektocht naar de balans tussen de verschillende partijen binnen een opname. En als we het hele proces even ontdoen van alle technische bijkomstigheden, dan komt het uiteindelijk hier op neer: “hoe ver openen we het schuifje”. Dit vertaalt zich vervolgens naar hoe hard we alles horen. En dankzij het tweetal oren aan ons hoofd zijn we ook nog in staat te bepalen waar we iets horen. Ver, dichtbij, links en rechts geven de mogelijkheid een opname zo te laten klinken alsof je er zelf bij aanwezig bent. Of juist geheel niet, dat is de macht van de mixer.

Terwijl ik de juiste verhouding bas, mid en hoog aan het zoeken was, las ik ter afleiding af en toe een nieuwsbericht: “300 miljoen voor Cultuur”, “4 miljard voor KLM”, “Topman Air France tóch bonus van bijna 8 ton”.

De verhoudingen zijn hier volledig zoek. Dit is een mix met zo'n irritante hihat, waar niet omheen te luisteren is. Of wellicht een betere vergelijking, zo'n track waarin de bas alle energie opvreet, ten koste van de andere partijen, zonder dat ie echt een hoorbare bijdrage levert.

Het jaarsalaris van een dergelijk topman is hoogstwaarschijnlijk meer dan alle jaarinkomens van de volledige Popronde Selectie bij elkaar opgeteld. En ondanks dat de meeste daarvan in oude busjes rijden, is de uitstoot weer vele malen lager dan een gemiddelde dag KLM-Air France. Ik mijmer op die manier, tussen het mixen door, nog steeds een beetje verder. Maar, aan de mixers in Den Haag zou ik willen zeggen: “Iets meer balans, alstublieft!”

 

Deze maand helaas geen nieuwe release van The Stream bij de column. Door C-19 is het een tijd lang lastig geweest een sectie strijkers op te nemen. Maar, van dit uitstel komt zeker geen afstel, de nieuwe datum staat.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12