steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Repetitor zien we graag snel op herhaling

Servisch trio verrast met dynamische gitaarset

Het is een eclectisch dagje op het Valkhof. We hebben net de woestijnblues van Tootard gehad, straks nog de jazzy post-mathrock (ofzoiets) van Schnellertollermeier en de Arabische hiphop van Baloji. Leuk en meer dan welkom op het ontdekkingsfestival dat het Valkhof Festival is. Maar drie kwartier raggen met liedjes van drie minuten is ook wel even lekker. Of zit er meer in bij de Serviërs?

Repetitor is één van de koplopers van de Nova Srpska Scena. Begin deze eeuw ontstond deze Servische stroming van veelal jonge bands, beìnvloed door tachtiger jaren (Joegoslavische) new wave en moderne (Britse, Amerikaanse) indie. Die prominente rol is opvallend: sinds de oprichting in 2005 leverde Repetitor pas drie platen af, die bovendien geen van alle het half uur volmaken. In Nederland stond de band pas zelden op festivals waar je ze zou verwachten (Eurosonic, Le Guess Who), maar deze show op het Valkhof is echt te bestempelen als een buitenkansje.

Het drietal begint nog grungy met een stevig overstuurde gitaar, waarbij frontman Boris Vlastelica met een door pijn vertrokken gezicht ondersteboven zijn grepen pakt. Bij tweede nummer 'Kralj ničega' staat hij al tussen het publiek te soleren. Die Joegoslavische new wave horen we trouwens niet zo. Repetitor voelt eerder alsof Nirvana en The Strokes het met Wire en Joy Division doen. En dan zo super-energiek gebracht, met trouwens zo'n goede bassiste, dat je je afvraagt waarom je nog nooit van die hele Servische muziekstroming had gehoord. 

HET MOMENT:
Je ziet wel vaker 'lekkere' gitaarbands, maar de dynamiek in deze set is echt bovengemiddeld. Twee-na-laatste nummer 'Ja' (Servisch voor "ik") schakelt gas terug naar een stuwend traag post-punk-nummer, waarin je na elke vier maten een uitbarsting verwacht. Die dan helemaal niet komt. Repetitor zien we graag snel op herhaling.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland