3voor12 Gelderland

Nieuwe culturele samenwerkingen tussen Arnhem en Nijmegen op Nijmeegse Kunstnacht 2019

Zaterdag 21 september 9e editie van de Nijmeegse Kunstnacht

Zaterdag 21 september is de 9e editie van de Nijmeegse Kunstnacht. Naast tientallen partijen uit Nijmegen, werken dit jaar een recordaantal Arnhemse partijen mee aan het veelzijdige kunstprogramma. Op 23 locaties presenteren cultuurinstellingen in duo’s een eigen programma met combinaties van muziek, dans, beeldende kunst, film, theater, multimedia, wetenschap, literatuur en poëzie.

Dit jaar is de organisatie van de Nijmeegse Kunstnacht het gesprek aangegaan met de Arnhemse Uitnacht. Dankzij deze samenwerking doet Museum Arnhem voor het eerst mee aan de Kunstnacht. Daarnaast nemen verschillende andere Arnhemse partijen deel, waaronder ArtEZ Muziektheater en de Arnhemse Meisjes.

Cultuurregio 025
In oktober 2018 werd cultuurregio 025 gepresenteerd door de gemeenten Nijmegen (024) en Arnhem (026), om de sterke punten van beide steden te bundelen en tegelijkertijd gebruik te maken van hun eigenheid. De Nijmeegse Kunstnacht heeft de ambitie om in de toekomst verder op deze ontwikkeling in te spelen, door Arnhemse makers te koppelen aan Nijmeegse cultuurinstellingen en zo de culturele samenwerking tussen beide steden te bevorderen.

Museum Arnhem en Arnhemse Meisjes
Op het Mariënburgplein presenteren Museum Arnhem en LUX op 21 september de film Night Soil – Nocturnal Gardening (2016) van kunstenaar Melanie Bonajo. Tweemaal op de avond vertonen de Arnhemse Meisjes de dansvoorstelling ‘see me notice you’, geïnspireerd op het videokunstwerk van Bonajo. De Arnhemse Meisjes is een danscollectief, bestaande uit 5 dansers die in Arnhem wonen en aan ArtEZ hebben gestudeerd.

Modeontwerpers en -labels uit de cultuurregio 025 op de Nijmeegse Kunstnacht
Galerie en art bar NEUS werken voor de Kunstnacht samen met proeftuin Duurzame Mode 025. Deze proeftuin stelt zichzelf ten doel om het huidige mode-ecosysteem in onze streek te versterken. Samen met NEUS presenteren ze werk van modeontwerpers en -labels uit de cultuurregio 025.

Andere Arnhemse makers op de Kunstnacht
Muziektheaterstudenten van ArtEZ maken met muziektheatercollectief KASSETT een backstage theatertour over The Beatles door de Nijmeegse Stadsschouwburg. Het Arnhemse kunstenaarsduo Frank en Michiel presenteren The Cameo Series in Galerie Bart: ze bouwen op commercials gebaseerde filmsets, waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd om het model van de reclame te spelen. In de artiestenfoyer van De Vereeniging toont urban dansmaker Ruben Chi namens productiehuis De Nieuwe Oost een voorproefje van zijn komende voorstelling Moving Sounds.

De Nijmeegse Kunstnacht 2019 vindt plaats op 21 september. Meer informatie vind je op www.nijmeegsekunstnacht.nl. In de voorverkoop kost een passe-partout €13 excl. Nachtfeest of €18 incl. Nachtfeest. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12