3voor12 Gelderland

4df19: Bij Phony Ppl is het leuker dansen dan luisteren

Positiviteit van Brooklyn-vijftal gaat ten onder aan clichés

Met het vorig jaar verschenen Mō'zā-ik maakte Phony Ppl zo'n typische crossover-plaat die het live uitstekend zou moeten doen. De plaat staat - net als voorganger Yesterday's Tomorrow - vol met funky bas en toetsen, soulvolle zangpartijen met hier en daar een rap, en door zowel jazz als r&b beïnvloede ritmes. Liefhebbers van Anderson .Paak of Hiatus Kaiyote moeten hier op papier prima mee uit de voeten kunnen, mits ze bestand zijn tegen de zonnige en lichtvoetige thema's: liefde, liefde en nog eens liefde voeren de boventoon in de teksten van Elbie Thrie.

En dat terwijl Elbie de band in mindere omstandigheden begon. Het was 2008, op zijn zestiende verjaardag, dat hij met huisarrest alleen thuis zat en besloot om enkele muzikale vrienden uit te nodigen voor wat positiviteit. Simple as that ontstond Phony Ppl. Die positiviteit is nu, ruim een decennium later, nog altijd de sleutel van de band. Kijk die bassist met zijn blote bast eens over het podium dansen, de lach is niet van zijn gezicht te krijgen. Of zie hoe de gitarist weer vol overgave een van zijn hardrock-riffjes (ja, daar doen ze niet moeilijk over) soleert, terwijl Elbie zijn microfoonstandaard achter zich aansleept om vanaf het hele podium het publiek op te zwepen.

Maar er schort helaas veel aan de liveshow. Wat zit Elbie er vaak naast met zijn zang. En wat word je knetterhabbedoelie van wat hij tussendoor allemaal loopt te prediken. Peace hier, arm in de lucht daar, oh wat is het een prachtige dag, liefde verbindt ons allemaal op deze aarde, het houdt niet op. Op al die funky r&b-soul-jazzrock kun je dan best een uurtje dansen, maar aandachtig ernaar luisteren irriteert al snel.

HET MOMENT
'Why iii Love the Moon' is een prima nummer dat zo van een soulvolle hiphop-act begin deze eeuw had kunnen zijn. Tot ie weer begint met zijn 'peace to the moon / peace to the stars / peace to Saturn / and peace to Mars' en de jeuk toeneemt. 

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12