LL18: Warhaus bronstig met gebroken schouder

Maarten Devoldere laat nog altijd de harten sneller kloppen

‘Maarten, ik denk dat we een probleem hebben,’ meldde de drummer van Warhaus laatst telefonisch, ‘ik heb mijn schouder gebroken.’ ‘Maar betekent dat dat we Lowlands moeten cancelen?!’ ‘Fuck noooo!’ Maarten Devoldere vertelt het met een duivelse grijns na, zijn drummer lacht als een boer met kiespijn. Knap hoor, hij zal ongetwijfeld aardig creperen van de pijn of flink onder de pijnstillers zitten, maar hij nailed het nog altijd en die groove is juist zo belangrijk voor het soloproject van die ene Balthazar-frontman. Soms een slepend ritme geleend van Tom Waits, vaker nog bronstige percussiepartijen in het verlengde van Serge Gainsbourg en de manische flair van Nick Cave.

Met zulke referenties ligt het gevaar op de loer dat je nogal een vervelende poseur wordt, maar na de tientallen shows die Devoldere solo en met Balthazar in Nederland speelde weten we wel dat hij dat gemakkelijk ontstijgt. Zeker wanneer hij de India begint te pesten: ‘Sorry dat ik Pukkelpop zei, dat wil ik nog even rechtzetten. Ik weet natuurlijk dat we in Nederland zijn, en dit Pinkpop is.’ Terwijl zijn achtergrondzangeres (waaronder kennelijk zijn vriendin?) zo sensueel dansen dat menig hart op hol slaat, bezingt hijzelf de prachtige rotzooi die het leven is. Hij tekent zijn duistere liefdesverhalen met sigarettenrook, en als het telefoonnummer geschreven in lippenstift op het servet van een nachtclub. Nogal opgewonden, dus, en dan het liefst aangezet met trompetgeschal, xylofoon en bongo’s. Jammer dat de India slechts halfvol is. Staan al die mensen bij Gorillaz?

HET MOMENT:
‘Oh, Lowlands, ik heb nog één ding…. love is in the air!’ Ja hoor, Warhaus verlaat het podium met de mierzoete kraker van John Paul John. Waar je ook kijkt, zie je hartjes in de ogen. Een stelletje staat sensueel te slowen met een plastic flamingo in de hand, anderen staan zo opzichtig te bekken dat je ervan moet blozen zodra je het ziet. Ook met gebroken schouder kun je de liefde bedrijven, toch?

Meer Lowlands in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12