LL19: Turnstile krijgt alle passie en energie knalhard terug

Oprechte hardcore liefde komt altijd van twee kanten

Hardcore punk is zo'n genre dat nooit echt groot wordt maar ook nimmer verdwijnt, vanwege een kleine maar onverwoestbare basis met hondstrouwe fans die er altijd 200% voor gaan. Een genre dat je vooral in jongerencentra, DIY-podia en cafés vindt. Zo presenteert Nederlands beste, internationaal gereputeerde hardcoreband No Turning Back de plaat gewoon in So What! in Gouda (capaciteit 300). Tegelijkertijd laat spin-off metalcore de potentie zien met bands als Architects en Parkway Drive, die doorbraken naar grotere podia (ook op Lowlands). Terwijl een Employed To Serve het ondanks een ijzersterke livereputatie moet doen in de bescheiden X-Ray.

In die golfplaten tunnel komt zo'n hardcore implosie vaak ook beter tot zijn recht. Zo ook bij US hardcore punkers Turnstile. De band uit Baltimore heeft twee platen en drie EP's uit, waarop ze die hardcore sinds 2011 als volleerde ijzervlechters op de ziel aanbrengen. Ze zijn jong en fucking gretig en dat is hun publiek ook. Ook vandaag in de X-Ray: we zijn er klaar voor. Binnen 30 seconden een eerste pit en bassist Franz Lyons ontwijkt nog net een biertje. 'Don't waste my time', schreeuwt Brendan Yates ons toe. 

Het is niet per se zo dat muziek die met zoveel passie en intensiteit wordt gespeeld ook zo binnen komt. Bij goede hardcorebands als Turnstile wél. Het zijn de afwisselend slepende en felle riffs plus razende ritmiek (en zeker de screams) die niet alleen uitnodigen om ook uit je tenen mee te brullen, Yates dwingt je door die microfoon omgekeerd in je bek te duwen. Als je zoveel liefde en energie geeft, en er komt een kwart terug sta je al op winst. Als je dat zo oprecht en opzwepend doet, krijg je nog veel meer terug. Waarom Lyons zelf als hardste klapt weten we niet, wel dat Turnstile hier als kerosine op een uitslaande prairiebrand werkt.

Bij afsluiter 'Gravity' ('I keep me down!') doet Yates brullend de rugslag over het publiek. Met deze slepende hardcore zijn oerbands als Agnostic Front niet zo ver weg, maar Turnstile is - met ook die cleane zang en hele uitstraling - wat liever, een band die ook een jonger én breder publiek aanspreekt. Qua streams gaan ze Architects al achterna, dus wie weet... 

HET MOMENT:
Als na een paar nummers de kickdrum kapot gaat, knallen ze de drumcomputer aan, chillen even en delen ondertussen flesjes water uit. Hopla, nog wat gratis T-shirts er achteraan en jawel, ook een paar Turnstile longsleeves vliegen zo de X-Ray in. Klantenbinding en typerend: de liefde en loyaliteit komen altijd van twee kanten.

LL19-dossier 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12