3voor12 Gelderland

Nijmeegse indieband The Hubschrauber gaat naar de maan

(tenminste: de muziek van hun debuutalbum Kepler-186f)

Zondag 20 mei 2018 om 23 uur Nederlandse tijd * lanceert de Chinese ruimtevaartorganisatie de Chang’e 4-satelliet naar een positie achter de maan. Aan boord: een radioantenne van Nederlandse makelij. Ook aan boord: het debuutalbum Kepler-186f van de Nijmeegse indieband The Hubschrauber.

Hoe dat zo gekomen is? Dankzij sterrenkundige Marc Klein Wolt (Radboud Universiteit) die destijds naar het radio-programma De Staat van Stasse luisterde waar leden van The Hubschrauber vertelden over hun droom om Kepler-186f, genoemd naar een planeet met dezelfde leefomstandigheden als de aarde, de ruimte in te lanceren.

NASA gaf tot zover geen sjoege, de band kreeg maar geen reactie op hun verzoeken. Klein Wolt stuurde vervolgens een bericht naar NPO: hij kon de jongens vast helpen. In de volgende uitzending was hij zelf te gast bij Stasse, en was het contact met de band gelegd. Hij kon melden dat hij die droom van The Hubschrauber gaat laten uitkomen.

Samen met zijn Radboud Radio Lab team, ASTRON en het Delftse bedrijf ISIS ontwikkelde Klein Wolt een meetinstrument dat 20 mei 2018 op een Chinese satelliet meereist naar een positie aan de achterkant van de maan. Met dat instrument willen de sterrenkundigen radiostraling meten afkomstig uit een periode van het heelal voordat de eerste sterren en sterrenstelsels zich hadden gevormd, de zogenaamde 'Cosmologische Dark Ages”.

The Hubschrauber organiseert maandag 21 mei een 'lanceer-feestje' in de Paraplufabriek in Nijmegen.

*DISCLAIMER: De lancering is afhankelijk van gunstige weersomstandigheden. Het is daardoor mogelijk dat de lancering wordt uitgesteld.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12