FAQ: komen de opnames online?

Waarom het ene concert online komt en het andere niet

Komt dat geweldige concert van dat briljante festival online? Dat is de meest gestelde vraag na ieder evenement waar wij verslag van doen. Omdat er nogal wat onduidelijkheid is, bij deze eens op een rijtje hoe zoiets in zijn werk gaat. Want ja, het is nogal ingewikkeld. Simpel: wat ons betreft komt elk concert online. De beslissing ligt bij de artiest.

Is het gefilmd?
De eerste vraag: is het optreden überhaupt geregistreerd? Wat daarbij telt is op welk podium de artiest stond. Ons budget laat niet altijd toe om alles te filmen. Op Pinkpop is het overzichtelijk met slechts drie podia. Lowlands is al ingewikkelder, daar moeten we keuzes maken, waarbij soms camera-crews van tent wisselen. Op kleinere festivals als BKS, DTRH of WOO HAH! moeten we een keuze maken, waarbij we doorgaans de twee grootste podia filmen.

Mag het gefilmd?
De artiest bepaalt of zijn show geregistreerd wordt. Soms krijgen we die toestemming vooraf, veel vaker op het laatste moment. Het management is nog met een ander festival bezig, de artiest wil het van zijn bui laten afhangen... De toestemming komt soms pas een uur voor het daadwerkelijke optreden. 

Wat mogen jullie ermee?
Vervolgens heeft de artiest nog opties om uit te kiezen. De meest voorkomende:

- Het mag op de livestream
- Er mag alleen iets gebruikt worden in de tv-registratie op NPO3
- De show mag op 3voor12
- De show mag op YouTube
- Slechts een paar nummers mogen online 
- De artiest kiest welke nummers mogen
- De VPRO mag een x-aantal nummers kiezen
- Nieuwe nummers mogen niet direct, maar wel later als ze uitgebracht zijn
- De opname mag maar een beperkte tijd online (vaak 30 dagen)

Je begrijpt het al: er is een oneindige hoeveelheid combinaties tussen deze opties mogelijk, waarbij de ene artiest het idee van ‘live’ uitzenden heel aantrekkelijk vindt (en on demand juist niet), terwijl de ander per se wil terugzien of ie goed genoeg speelde. In de week na het festival wordt meestal op alle vragen antwoord gegeven. Dus blijf het vooral vragen, want we weten dat je niet kunt wachten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12