PP19: White Lies is een schaap in wolfskleren

Britse postpunkband laat zijn tanden alleen zien in een stralende lach

‘Wie gaat er vanavond naar The Cure?,’ vraagt de podiumpresentator van dienst voor de eerste show op het tweede podium van Pinkpop. Alle handen de lucht in natuurlijk. Niet alleen omdat er vanavond niks anders te doen is tijdens de headlineset van Robert Smith & co., maar ook omdat hij de vraag stelt aan een veld dat staat te wachten op White Lies, een van de bands die ervoor zorgde dat new wave en postpunk vorig decennium opnieuw de kop opstaken.

Zo groot als collega’s Editors en Interpol werd de band rond Harry McVeigh alleen nooit. Die twee sluiten festivaltenten af, White Lies blijft veroordeeld tot de vroege middag. De Britten lijken zich er een beetje bij neergelegd te hebben. ‘Vijftien jaar al, we hebben alles zo’n beetje wel gezegd, toch?,’ vraagt McVeigh zich hardop af in opener ‘Time To Give’, dat vorig jaar verrassend de bovenste helft van de Top 2000 in schoot. Laten we er dan maar wat leuks van maken, lijkt het motto nu. Schaamteloos injecteert White Lies zijn nummers over depressies en de dood met bombast en synthesizers die meer doen denken aan The Human League dan aan Joy Division. Verhip, McVeigh heeft zijn onvermijdbare zwarte shirt zelfs verruild voor een felgeel exemplaar dat match met zijn sokken. De verbeten blik uit het verleden is verruild voor een stralende lach.

Het zal de fanatiekelingen met The Cure- en Editors-shirts op de voorste rij een worst wezen dat er geen greintje gevaar of originaliteit schuilt in dit statische viertal: bij elke hit van White Lies – van oudje ‘Farewell To The Fairground’ tot nieuwe publieksfavorieten ‘Hold Back Your Love’ en ‘Tokyo’ – vliegen de vuisten gretiger de lucht in.

HET MOMENT:
Die van McVeigh gaan in uitsmijter ‘Bigger Than Us’ ook de lucht in, in complete bezieling. Oh nee, dit deed hij ook al in ‘Big TV’, ‘Take It Out On Me’ en ‘To Lose My Life’. En in alle andere nummers uit de set ook. Het liefst een keer of drie. Pathos van de lopende band, White Lies heeft er een patent op. Hoe lang nog tot The Cure?

Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12