LL17: Bruxas weeft de perfecte zondagmiddaggroove

Subtiele funky set van Jacco Gardners nieuwe project

'Hebben jullie zin om op vakantie te gaan? Hebben jullie zin om even bij te komen?' Meestal is bijkomen niet wat je wilt in de X-Ray, maar je merkt aan de vermoeide hoofden (en de licht zurige lucht) in de zaal dat het de Lowlandszondag is. Even bijkomen mag dus eigenlijk best. Dat doen we met Bruxas (zegge: broesjas), het nieuwe elektronische project van Jacco Gardner en Nic Mauskovic.Gardner kennen we van zijn minutieus geproduceerde psychpopplaten. Bruxas is voor hem een vrijer project, ontstaan uit jamsessies. In de X-Ray voel je de ongedwongenheid van die improvisaties. Afrobeat grooves worden gecombineerd met house beats, Braziliaans geïnspireerde percussie en onvervalste funk.

In opperste concentratie staat het duo achter de synthesizers, een derde bandlid slaat een continu rollend ritme op de bongo's. Ze starten rustig op, steeds gaat er een muzikaal laagje bij, en dan weer een laagje eraf. Gesamplede gitaarriffjes gaan naadloos op in live toetsen, af en toe komt er een geluid voorbij waar je ver weg een blaasinstrument in zou kunnen herkennen. Zo nu en dan komt er zelfs een bijna onherkenbaar geabstraheerd oerwoudgeluid voorbij.

Bruxas gaat nooit vol op het gas staan. In plaats daarvan weven ze een vloeiend muzikaal tapijt, waar de X-Ray zich gewillig op laat mee vliegen. Langzaam gaat het publiek van knikkende hoofden naar voorzichtig wiegende heupen. Op subtiele wijze weet Bruxas de X-Ray te verleiden tot een warm midtempo dansfeest op de zondagmiddag.

HET MOMENT:
Jacco Gardner is als frontman van zijn band meestal geconcentreerd en zelfs wat schuchter. Dat hij met Bruxas wat losser kan zijn is bijzonder leuk om te zien. Als hij en Mauskovic vanmiddag in de X-Ray hun eerste funky groove loslaten en het hele publiek hem direct oppikt, verschijnt er een grijns die we nog niet vaak hebben gezien op zijn gezicht .

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12