ESNS23: Niets of niemand heeft grip op Gladde Paling

Palingsdans van troll & bass-producer glibbert in ADHD-tempo tussen stijlen

Sinds dat ene Achterwerk in de kast-filmpje weet ieder VPRO-kind hoe glad palingen zijn. Tenminste: tot je er een in je handen hebt. Die is dan nog net even een stukje gladder. Zo ook bij Gladde Paling. We weten van zijn geweldige album Dansmuziek en de rits schitterende singles al hoe snel hij tussen tempo’s, snippets en samples wisselt, maar live wisselt hij nog net even sneller en onvoorspelbaarder.

Heeft drum-'n-bass je wat te weinig drops? Is hardstyle te eentonig? Breakcore te traag? Gladde Paling glibbert zich ergens tussen die stijlen een weg naar de harten van alle ADHD'ers van Nederland. Een aandachtsspanne van langer dan tien seconden is niet nodig, dus ook voor de TikTokgeneratie is dit zeer behapbaar. Maar blijft dat dan ook drie kwartier leuk? Jazeker! Waar je het eerste kwartier misschien nog bezig bent met lachen om alle geinige knipogen, sta je even later gewoon te fistpumpen op 'We Like To Party' van The Vengaboys, headbang je op 'Gangnam Style', doe je een palingsdans bij 'Popcorn' of sta je je te verbazen bij het Zwanenmeer. Of even op adem te komen wanneer er uitgebreid tijd is (misschien wel dertig seconden!!) voor '99 Luftballons'.

Is het dan allemaal een grote grap? Als je het mij vraagt niet. Dat het grappig is betekent niet dat het niet serieus leuk is. En na een periode van schaarste in prikkels is het nu gewoon tijd voor een overvloed. Er gaat vast een legioen aan kopieën van komen, want het genre leent zich uitstekend voor een beginnende producer, maar het niveau van de Grote Paling is niet vanzelfsprekend. “Waar is deze knop voor? Haha laserstraal.”

Oordeel: Om Gladde Paling mag je natuurlijk lachen, maar deze paling krijg je voorlopig niet terug in zijn doorzichtige pot.

Luister: 'Zeemeeuw'

Kijk hoe Gladde Paling zijn hyperactieve hits maakt

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12