Hoofdlijnenakkoord: laag btw-tarief cultuur afgeschaft

Gevreesde lastenverzwaring gaat veel impact hebben

Concertkaartjes duur? Wacht maar tot 2026. Dan gaat volgens het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet de btw op culturele goederen en diensten omhoog van 9% naar 21%. Het is een gevreesde lastenverzwaring die al voor de verkiezingen boven de markt hing, omdat onder meer de VVD er al campagne mee voerde. De popsector berekende dat het zo’n 400 miljoen kost, en dat zit hem zowel in kosten achter de schermen als in de directe prijs van een concert- of festivalkaartje. 

Opmerkelijk: bioscopen en dagrecreatie zijn uitgezonderd. Onder dagrecreatie vallen onder meer buitensportevenementen, zwembaden en Geert Wilders’ geliefde Efteling. Cd’s en LP’s vielen opvallend genoeg al onder het hoge btw-tarief, terwijl boeken tot nu toe in het lage tarief vallen. Over cultuursubsidies wordt in het hoofdlijnenakkoord nog niets gezegd, maar de verwachting is dat ook daar klappen zullen vallen, vooral in de directe subsidies aan makers/gezelschappen. 

De Vereniging Van Evenementenmakers reageert bezorgd: 'Deze verhoging is slecht nieuws voor de consument. Een beslissing als deze heeft ook verstrekkende gevolgen voor Nederlandse artiesten, die de kloof met hun publiek zien groeien, maar ook voor ondernemers in de evenementenbranche. Als ticketverkoop onzeker wordt, zal er minder worden geïnvesteerd en wordt een branche waarin ruim honderdduizend mensen werkzaam zijn, die de afgelopen jaren al onevenredig hard geraakt is, wederom kind van de rekening.'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12