BKS19: BCUC wekt je voorvaderen tot leven met een bicycle kick

Zuid Afrikanen brengen vuur in de nacht

Het is kwart over twee ’s nachts. DJ Koze heeft zijn trio feelgood knallers gedropt, Tala Drum Corps heeft het vakje hits gevonden en de 3fm Hang-out is een anything goes-hitzone geworden. Maar het allerhardst wordt er gedanst op Stage Five, bij de Zuid-Afrikaanse band BCUC. Het idee: vijf percussionisten, een bassist en een voorganger die het tempo hoog en de gelederen strak houden.

De afkorting BCUC staat voor Bantu Continua Uhuru Consciousness, en het is een spiritueel muzikaal collectief uit Soweto. Niet zozeer religieus, het is geen gospelact, maar frontman Jovi oogt en klinkt wel als een bezeten predikant. Zij roept niet zozeer de Goden aan, als wel onze collectieve voorvaderen en andere overleden dierbaren. Hun geest eert hij met een levenskracht die geen ruimte laat voor negatieve energie. Wat is het toch geweldig om een overduidelijk technisch zeer begaafde bassist zo gedisciplineerd op de groove te horen spelen. En wat is het te gek om iemand een tamboerijn als een volwaardig en cruciaal instrument te zien bespelen. De backbeat wordt gevormd door de twee grote troms. En door de collectieve chants van de hele band in respons op de rauwe shouts van Jovi, die met een bicycle kick naar de rand van het podium springt.

HET MOMENT
We zijn een kwartier onderweg als dit allemaal al heeft plaats gevonden. Dat was dan het eerste nummer, en Jovi veegt het zweet van zijn voorhoofd. ‘Zo, dit was de soundcheck. Dan kunnen we nu echt beginnen.’

​​​​​​​Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12