Album van de Week (2): Francis & The Lights

Een volledig liefdesverhaal, inclusief slechte afloop

Je zou het maar zo gemist kunnen hebben, maar net voor oud en nieuw was er opeens een tweede Francis & The Lights album. Zonder echte aankondiging, zodat dat ene YouTube-linkje dat de bands Facebook pagina vrijwel direct ondergesneeuwd was tussen alle vuurpijlen en nieuwjaarswensen. Het album is alsnog Album van de Week.

Just for Us is nog wat kaler dan het vorige album van de zanger uit Californië. Warme toetsen, een enkele drumcomputer, heel soms een kille synthesizer en natuurlijk Francis Farewell Starlite’s herkenbare stem met die autotune die hij zelf ontwikkelde. Het vertelt een volledig liefdesverhaal, inclusief slechte afloop.

Op de lieve opener 'Morning' is de hoofdpersoon nog wat bang en verbaasd om eindelijk weer verliefd te zijn. Halverwege, op de gestripte Peter Gabriel-funk van 'Tear it Up', is-ie er net achter dat hij de tijd niet kan terugspoelen om fouten goed te maken, en zet hij het op een zuipen. Weer wat later, op 'Breaking it Up' maakt hij het onhandig uit via de telefoon, om vervolgens op afsluiter 'Cruise' zijn liefdesleven hoopvol te vergelijken met de zelfrijdende auto's van de toekomst: misschien gaat het later allemaal wel van zelf.

Het is niet de plaat waarmee Francis & The Lights gaat doorbreken naar een groot publiek. Hoeft ook niet, met vrienden als Bon Iver, Drake, Chance the Rapper en Kanye West. Als je al met dat soort artiesten samenwerkt, kan je het ook best maken om precies te doen wat je wilt, en zo even een album uit te brengen als niemand oplet. 
 

Check #nieuwemuziek voor de laatste nieuwe tracks, of abonnneer je op de #nieuwemuziek-playlist op Spotify om constant op de hoogte te blijven van de beste nieuwe releases. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12