steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Veline is te dansbaar voor Kiosk-stage

Arnhemmers overtuigen met knisperende synthpop

Dat zelfs de meest dromerige vrouwelijke singer-songwriters een heimelijke voorliefde hebben voor synthesizers bewezen “spinvismeisjes” (een term die bedacht is door 3voor12s Atze de Vrieze) Eefje de Visser en Aafke Romeijn al eerder. Ook bij Sophie Veline, de artiestennaam van Sophie Platenkamp, moest het roer om na haar even ingetogen als fraaie vorige album Zwarte Deken. Het resultaat is Veline, een viermansformatie rond de gelijknamige zangeres.

Plek van handeling is de Kiosk-stage, het vorig jaar nog bijna onvindbare tweede podium bij LUX. Hoewel het podium dit jaar een prominentere plek heeft gekregen, is de setting nog steeds niet ideaal. Tafeltjes en stoeltjes staan in een halve cirkel tegen het podium aan opgesteld, die voorafgaand aan het optreden nog volop bezet zijn. En die bij een dromerige troubadour waarschijnlijk voor dè perfecte setting gezorgd zouden hebben.

Maar een dromerige troubadour is wat Veline juist niét is. Met uptempo songs nodigen de liedjes uit om te dansen. Voor het publiek reden om te gaan staan en het geheel, gehinderd door de opstelling van de tafeltjes en stoeltjes, van een afstandje gade te slaan. In het kleine uur dat volgt trakteert Veline ons op een spannende set, waarbij songs ‘25 Jaar’, ‘Naar de Maan’, ‘Je Vergeet’ en ‘Staakt’ van de ep Rechtdoor afgewisseld worden met (nog) nieuwer werk.

Vooral gitarist en toetsenist Jurren Mekking en Bassiste Lisa Soraya vallen daar bij op door het achteloze gemak waarmee ze tijdens iedere song van instrument lijken te wisselen. Het kleine podium laat echter weinig ruimte over voor de bandleden om te dansen. Alleen Sophie Veline zelf waagt een paar voorzichtige pasjes. Iets dat gedurende het optreden enige navolging krijgt van het publiek.

HET MOMENT:
Spannendste song vanavond is ‘Naar De Maan’, die met een funky baslijntje, Sophies slepende zang en Stephan Franssens spannende drum-fills het meest intrigeert, maar het blijkt een signature-song die naadloos in de rest van de set past.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland