BKS18: Joep Beving mikt op het hart, niet op het hoofd

Al je zorgen smelten weg in de verzengende hitte

Dat Joep Beving in alle vroegte het hele veld om zijn piano heen vol trekt, is zo langzamerhand geen verrassing meer. De Amsterdamse pianist deed dat al op zo’n beetje ieder festival, van Grasnapolsky tot Into The Great Wide Open tot Down The Rabbit Hole, om nog maar te zwijgen van de vele huiskamers die hij via Spotify zegent met zijn ontwapenende klanken. 

Joep Bevings muziek is minimalistisch maar wel melodieus. Zijn stukken zijn compact en toch voelt het alsof hij er alle tijd voor neemt. Hij is openlijk sentimenteel, bijvoorbeeld in het verhaal bij ‘Sleeping Lotus’, een ode aan zijn dochtertje. De achterliggende gedachte - het besef van de zware vaderlijke verantwoordelijkheid in contrast met de volledige rust van een slapend kind - die herkennen ongetwijfeld heel veel mensen die hier in de verzengende hitte zitten. En dat is ook wat Joep Beving met zijn muziek wil: het moet mensen raken, op een toegankelijke manier.

Halverwege onthult hij zijn geheim. Zijn piano is niet in 440 Hertz gestemd, zoals gebruikelijk, maar in 432. Een persoonlijk uitgevoerd experiment met sceptische luisteraars leerde hem dat die stemming mensen meer raakt in het hart in plaats van in het hoofd. Het heeft een hoog Biostabil-gehalte, maar liefhebbers zullen dat verhaal niet dood-checken. Het illustreert per slot van rekening Joep Bevings strijd met de hoofd-luisteraars, die zijn composities graag afschrijven als miniatuur luchtkasteeltjes. Maar dat is natuurlijk ook precies wat het zijn, deze dromerige stukken.

Sceptici zitten hier niet vandaag, alleen maar devote luisteraars, alsof ze zich verzameld hebben voor de bergrede van Jezus Christus zelf. Even het hoofd leegmaken voordat het weer volgepropt wordt met prikkels. Langzaam maar zeker beginnen andere geluiden van het terrein binnen te dringen. De autoweg verderop, de eerste beats van het volgende podium, de flesjes Fritz Kola die de bar in geladen worden.

HET MOMENT:
En dan nu in godsnaam weer op zoek naar iets uitdagends.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12