3voor12 Gelderland

Gezellige blues in een donker hol

Nijmeegse singer-songwriter Rood Adeo presenteert nieuw album in Fort Lent

“Een cd-presentatie is als nagels knippen; er blijft altijd wel ergens een hoekje zitten,” aldus de 47-jarige Nijmegenaar Rood Adeo (Roderik Adeo Jansz) bij aanvang van de presentatie van zijn negende studio-album Voluntary Intakes. Wat die hoekjes zijn, daar wordt nog wat over gegrapt: het is donker in Fort Lent en er zijn geen spotlights, maar louter drie kaarsjes op de zwarte vleugel. “Welkom in MuZIEum Nijmegen, dames en heren.”

Vergezeld met een huiselijke sfeer en een open presentatie, speelt Rood voor de pauze nummers van oudere albums, die vooral door klassiek werk geïnspireerd zijn. Pachelbel en Chopin komen voorbij in ‘Man in Yellow’ en ‘To Be A Man’. Uitgevoerd met piano en viool, grijpt vooral het muzikale gedeelte van de nummers aan en lijkt Roods stem nog even op te moeten warmen. Bij ‘Lost In The Stars’ is deze al wat warmer en worden de wat beschonken, lichtelijk rauw klinkende uithalen krachtiger. Dit bouwt op naar de afsluiter van het eerste deel, naar de roots van waar deze artiest mee begon: een cover van Tom Waits’ ‘Martha’. 

Na de pauze is er plaats voor nummers van het kersverse album Voluntary Intakes. Een pikante telecaster, een contrabas en een geweldig diep klinkende saxofoon zorgen voor een solide muzikale basis voor de ietwat dramatische teksten. No life’s perfect, for sure, zingt Rood. De nummers worden met een luchtige grap gebracht en Rood heeft plezier in hele gebeuren, wat hem ontzettend siert. Het blijft donker in Fort Lent en dat staat de muziek eigenlijk heel goed, al weet het publiek niet zo goed waar naartoe te kijken. Muzikanten komen en gaan vanuit alle hoeken van de ruimte, zo ook de beeldschone Esther Croez in een prachtig duet van ‘I will always love you’. De nummers variëren van blue en eerlijk tot jazzy en bijna swingend. Hierbij wil je wegdromen met je rode wijntje en dat wordt dan ook volop gedaan. 

Rood Adeo's Voluntary Intakes is vanaf 29 oktober verkrijgbaar bij Kroese Records.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12