LL18: Tom Odell wil graag een grote jongen zijn

Pianoman geveld door zijn eigen pathos

Billy Joel speelde onlangs zijn honderdste uitverkochte optreden in Madison Square Garden en Tom Odell wil nu graag bewijzen dat hij een waardige opvolger is als de 69-jarige Piano Man er binnenkort de brui aan geeft. De tijd dringt: de verliefde ogen op de voorste rij zien nog niet dat de blonde haargrens zich gestaag aan het terugtrekken is bij de 'al' 27-jarige Odell. Bij zijn derde passage op Lowlands in zes jaar tijd staat de pathos daarom op standje twaalf. 

Al bij opener 'I Know' wordt de Brit bijkans weggeblazen door zijn eigen band. Weg zijn de lieve pianoliedjes waar hij anno 2013 mee doorbrak: in 'Wrong Crowd', Odells opzichtigste poging iets hips te maken, zitten bijvoorbeeld misplaatste gitaarriffs en gekke dansbreaks. En de Brit speelt nu zelfs nummers waarin hij de piano met geen vinger aanraakt. Schandalig, toch? 

Natuurlijk begrijpen we best dat er een beetje bombast nodig is om te overtuigen in de Bravo, maar Tom Odell gaat vandaag veel te ver. Als de Britse evenknie van Thierry Baudet klimt hij op z'n piano om er vervolgens af te springen en te vervallen in een flauw stukje 'Für Elise'. Weet je nog toen Tom Odell een ideale schoonzoon met puppy-ogen was? Nu is hij een vervelende volksmenner die met z'n pianokruk gooit terwijl z'n bandleden soleren. Net niet hard genoeg om cool te zijn: 'Let's go fucking crazy.' Zo goedkoop als het H&M-shirt van z'n drummer.

HET MOMENT: 
Hij kan het nog wel, hoor: oudje 'Grow Old With Me' en nieuwe single 'If You Wanna Love Somebody' zijn voorbeelden van Tom Odell zoals we hem het liefst horen. Een tikje ouderwets, maar vooral niet te ambitieus voor zijn eigen welzijn. Als de pathos, de piano én het publiek elkaar bij megahit 'Another Love' eindelijk in de armen vallen, is Tom Odell weer die charmante Brit die wel aardig kan spelen maar nooit veel verder had moeten komen dan de stationspiano. 

Volg Lowlands in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12