ESNS20: Rob Stenders wint Pop Media Prijs 2020

Jury: 'Een leven in het teken van popmuziek en radio'

Radiomaker Rob Stenders is de winnaar van de Pop Media Prijs 2020. Stenders (54) is al sinds 1985 een van de belangrijkste personen op de Nederlandse radio. De jury roemt Stenders’ enthousiasme, zijn niet-aflatende passie voor muziek en zijn vermogen om nieuwe muziek naar het publiek te brengen. “Een leven in het teken van popmuziek en radio, en ook na 35 jaar nog met kinderlijk enthousiasme een liedje van Michael Kiwanuka of Danny Vera hoog de Top 2000 in praten: Stenders kan het en deed het”, zegt jury-voorzitter Gijsbert Kamer. 

De jury roemt ook de bijdrage die Stenders levert aan NPO Radio 2. “De jury heeft sterk het vermoeden dat het vooral Stenders is die de zender van het wat stoffige ‘gouden ouden’ imago heeft afgeholpen. Niet omdat hij geen oude plaatjes draait maar omdat zijn selectie zich richt op liedjes die misschien niet de gouden status hebben gekregen, maar het wel verdienden. "

Stenders nam het dit jaar op tegen Red Light Radio en documentairemaker Carine Bijlsma. Red Light Radio maakt sinds 2010 online radio vanuit een peeskamertje op de Wallen, en heeft zich ontwikkeld als broedkamer voor underground talent. Bijlsma maakte indruk met haar film Devil’s Pie: D’Angelo, waarin ze bijzonder dichtbij de enigmatische en afgesloten artiest komt.

De Pop Media Prijs wordt sinds 1995 uitgereikt aan iets of iemand die in het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de popjournalistiek. Dit kan een persoon zijn, maar ook een programma, boek of documentaire. De prestaties in het afgelopen jaar tellen het zwaarst, maar het hele oeuvre van de genomineerde wordt in het oordeel meegenomen. Aan de prijs is een geldbedrag van €3000,- verbonden. Dit jaar wordt de prijs mogelijk gemaakt door SENA en Eurosonic Noorderslag.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12