3voor12 Utrecht

Korte film over de echo van Tivoli Oudegracht beleeft première in het Filmcafé

Naast de film is er op donderdag 13 juni muziek, fotografie, gesprek en poëzie

Op 31 maart dit jaar sloot Kytopia / Tivoli Oudegracht definitief haar deuren. Het pand was de afgelopen 38 jaar de basis voor tal van creatieve projecten, cultureel verzet en ontelbare onvergetelijke concerten en dansavonden. Anno 2019 lijkt dit soort plekken laag op de agenda van de stad te staan en staan verschillende van de nog bestaande creatieve plekken onder druk (dB’s, De Vechtclub XL, ACU, het FILMCAFÉ). In de korte film BEZET gaat filmmaker Jefta Varwijk op zoek naar de echo van Tivoli Oudegracht. De film gaat op donderdag 13 juni in première in het Filmcafé (naast Station Zuilen).

De initiatiefnemers hebben zich Echo van Tivoli genoemd en vragen zich af wat het belang van dit soort plekken is voor de culturele identiteit van Utrecht. “Hoe kunnen we de stad spannend houden mét ruimte voor creatieve plekken en haar makers? Hoe kunnen we de vertrutting van Utrecht tegen gaan?!”

Die vraag stellen ze aan de orde tijdens een avond waarop er naast de film ook een open gesprek is over de waarde van creatieve rafelranden in een vertruttende stad, het gebrek aan ruimte voor jonge makers en hoe dit veranderd kan worden. Tevens zijn er verschillende Utrechtse makers op het gebied van muziek, poëzie en fotografie.

Na zijn mooie releaseshow in EKKO komt de Utrechtse rapper PAX the humanoid optreden, speelt het Utrechtse fuzz/rock duo FFOOSS en draait niemand minder dan DJ DNA. Tussendoor wordt er voorgedragen door Coen Cornelis, die als tekstschrijver aan de korte film meewerkte, en is er nog meer muziek van de Feitenfabriek, die verstilde composities brengt over verandering, twijfel, liefde en ambitie. Ook is de foto expositie van Maan Limburg te zien, die een verlaten Kytopia fotografeerde op de laatste dag.

Te doen: Echo van Tivoli: Het Verzetje, donderdag 13 juni 2019 (vanaf 19.30 uur) @ het FILMCAFÉ (CAB-RONDOM 90A, Utrecht)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12