LL19: IDLES viert feest als een vorm van verzet

Britten zetten woede en verdriet om in punkshow vol plezier

Joy as an Act of Resistance. De titel van hun tweede album vat de missie van IDLES zo’n beetje samen. De Britse punkband brak de afgelopen jaren door met maatschappijkritische tracks vol donderende drums en messcherpe gitaarriffs. Maar het leven van frontman Joe Talbot ging in die periode niet bepaald over rozen. Hij worstelde met een drugsverslaving en zag hoe zijn land veranderde in een 'steaming pile of shit'. Het meest intens verdrietige was dat het dochtertje van Talbot en zijn vrouw dood werd geboren.

Diezelfde Talbot paradeert vandaag een bomvolle India binnen in een felroze regenponcho, alle ellende met vreugde bestrijdend. Gitarist Mark Bowen heeft een geel exemplaar aangetrokken en draagt verder alleen zijn onderbroek. En vakbroeder Lee Kiernan? Die ligt al in het publiek voor de eerste noten van ‘Heel / Heal’ goed en wel hebben geklonken. Bowen volgt niet veel later, en zal het grootste deel van de show niet op het podium, maar in de gigantische moshpit spenderen. Als hij halverwege ‘Love Song’ een wall of death opentrekt, vult hij de wachttijd met een medley van ‘Nothing Compares 2 U’, ‘My Heart Will Go On’ en – op aanmoediging van Talbot – The Cranberries’ ‘Linger’. 

Kortom: IDLES is niet vies is van grappen en grollen. Maar het vijftal is ook - nee, vooral! - een steengoede liveband. Met name bij de tracks van debuut Brutalism, waaronder het luidkeels meegebrulde 'Mother', valt op hoe loeistrak de band speelt, met bassist Adam Devonshire en drummer Jon Beavis als fundament dat zelfs door zijn bandgenoten niet verstoord wordt. 

HET MOMENT:
The D. The A. The N. The N. The Y. The N. The E. The D. The E. The L. The K. The O.’ ‘Danny Nedelko’ inderdaad, IDLES’ grootste anthem, een viering van de moed van immigranten die Talbot schreef voor zijn gelijknamige vriend, een Oekraïense immigrant die in de bandjeswereld van Bristol belandde. Op Glastonbury barstte Talbot na het nummer nog in huilen uit, volledig overweldigd. Zo hoog lopen de emoties vandaag niet op, maar de hit maakt wel duidelijk waarom verzet en engagement voor de leden van IDLES meer is dan een modieus kunstje. 'YADIYADIYADIYADIEYEYEYEY!’

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12