LL22: Sad Night Dynamite, je favoriete nieuwe haters

'Het enige goede dat Engeland ooit voortbracht'

Sad Night Dynamite is in hun prille bestaan vaak met Gorillaz vergeleken en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Wat liedjes betreft en sound betreft is er zeker een verband te leggen tussen de trippy, dubby hiphop die het tweetal maakt en hun grote voorbeeld. Als je de vergelijking nog wat verder doortrekt, is de geblondeerde Josh Greacen de Damon Albarn van de twee en Archie Blagden een-soort-van alle gastartiesten in één. Het gaat hard met Sad Night Dynamite: onder meer FKA twigs verklaarde zichzelf fan en debuutalbum en het recent verschenen Volume II kreeg alom lof toegezwaaid.

Live is Sad Night Dynamite nog een stuk leuker. Greacen is de aanstekelijke gangmaker van de twee: degene die er af en toe een gitaar of keyboard bijpakt, de meeste refreinen voor zijn rekening neemt en werkelijk de hele X-Ray voorziet van ongevraagd sarcastisch commentaar. ‘Gaat het wel goed met je?,’ vraagt hij aan Blagden. ‘Je ziet eruit alsof je elk moment kan flauwvallen.’ Of tegen de drummer: ‘Ik ga je echt haten als je niet wat harder op die drums gaat slaan,’ om zich meteen tegenover het publiek te verontschuldigen: ‘Hij reageert eigenlijk alleen op negativiteit.’

Op dat moment heeft Sad Night Dynamite zich ook al verontschuldigd voor ‘rotten wasteland’ Engeland waar ze vandaan komen, een land dat eigenlijk maar twee goede dingen heeft voortgebracht: The Beatles en Sad Night Dynamite. Of wacht, eigenlijk alleen Sad Night Dynamite (‘fuck The Beatles’).

Muzikaal vullen de twee elkaar samen met drummer en bassist/toetsenist goed aan. In tracks met veel energie zit altijd wel iets geks in de beat, zoals het naar triphop neigende ‘Icy Violence’ of ‘Psychedelic Views’ dat zijn naam eer aandoet. De track wordt opgedragen aan de verlaten, naar dode ratten stinkende pub in Somerset waar Sad Night Dynamite in coronatijd drie maanden verbleef om muziek op te nemen. Het is soms allemaal wat te weird en duister voor het publiek om écht op los te gaan, maar laat het maar aan Greacen om de boel dan wat extra op te schudden - ook al moet hij afsluiter ‘Krunk’ tot twee keer toe stilleggen omdat de wall of death nog niet naar tevredenheid is.

HET MOMENT: 
Alle gespeelde haat ten spijt: als Greacon even loopt te kutten met zijn microfoonstandaard schiet Blagden hem meteen te hulp. Hij houdt de microfoon voor Greacen vast, zodat die kan pianospelen en zingen tegelijk. Ze sluiten het moment af met een kus, ‘een nieuwe start voor ons’.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12