LL18: Nick Murphy vindt de vrijheid na Chet Faker

Maar speelt stiekem nog zijn oude songs

Best een gek moment was het, toen Nick Murphy twee jaar terug besloot niet langer door te gaan voor Chet Faker. De Australiër had net zo hard aan de weg getimmerd: Paradiso was al veroverd en nog grotere podia lagen in het verschiet. Nu staat de Australiër op Lowlands op de spot waar hij waarschijnlijk ook had gestaan als hij z'n naam niet veranderd had. 

Is er dan helemaal niets veranderd? Jawel hoor. De band rond Murphy is bijvoorbeeld veel aanweziger dan eerst. Het geeft hem de ruimte om veel meer als frontman te functioneren en net een tandje harder te spelen. Dat valt nog het meest op als de Australiër zijn oude synthpopliedjes in nieuwe arrangementen speelt. Vroeg in de set komt 'Gold' al voorbij, meteen daarna volgt 'Melt'. Beide nummers worden uitgebouwd tot dansbare werken die Murphy nog verder klaarstomen voor de grootste podia. 

Z'n set is ook veelzijdiger dan voorheen. 'Trouble With Us', een samenwerking met Marcus Marr, voegt wat schwung toe aan Murphy's eerst zo serieuze oeuvre. Jammer dat de Australiër dat effect daarna tenietdoet door wat te lang op z'n piano te priegelen. Maar Murphy krijgt de handen tot ver buiten de Heineken alsnog op elkaar met Chet Faker-hit 'Talk Is Cheap'. Die wordt niet meer gespeeld als soloballade, maar als luchtige loungetrack met live saxofoon. 

HET MOMENT: 

Toch is het een mooie kroon op Murphy's werk dat het hoogtepunt van z'n show een nieuwe track is. 'Fear Less' welteverstaan, vlak voor het eind. Het nummer begint nog rustig, maar verandert na één hard aangeslagen gitaarakkoord plots in een keiharde electroknaller. Inderdaad: Nick Murphy is weer onderweg naar de Alpha en heeft van niemand iets te vrezen. Zelfs niet meer van zichzelf. 

Kijk deze show hier terug en lees meer Lowlands na in ons dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12