Thuis bij… de jongens van Nairobi Golf Kid

Over scherp eten, hun leven als rocksterren en Fred Teeven

Tekst & Foto's: Jantine Albers ,

Hoe wonen Utrechtse muzikanten? En wat zegt hun huis over de muziek die ze maken? 3voor12/Utrecht zoekt de Utrechtse muzikanten op in hun aller persoonlijkste plekje: thuis. Dit keer gaan we naar de studentenkamer van Per Vissers, de bassist van Nairobi Golf Kid. Thije Kor (vocals en gitaar), Dylan Jongbloed (gitaar) en manager Rick Bakker zijn ook van de partij. Drummer Michiel kan het feest niet meemaken, want die zit in Australië. De jongens van 21, 22 en 23 brachten hun single vorige week uit in hun geboorteplaats Enschede en speelden afgelopen donderdag 30 april bij de Club 3voor12/Utrecht in dB's.

Vier jongens op een rij, een grote boekenkast en kunstwerken en Fred Teeven aan de muur. Dat belooft wat. Vissers: "We wonen hier wel een beetje samen. En het is centraal en we mogen binnen roken." We moeten tijdens het fotograferen inderdaad oppassen dat we geen reclame maak voor sigaretten. Vissers: "Dat we naar Utrecht zijn gekomen is eigenlijk toeval, we gingen bijna allemaal hier studeren. Michiel woont nog wel in Enschede. Bij zijn ouders is ook onze repetitieruimte, maar Utrecht voelt wel als homecoming. We hadden laatst ons allereerste optreden hier en dat was ons favoriete optreden tot nu toe, ook al was het kort. We kennen hier natuurlijk veel mensen."

Wat gebeurt er allemaal in deze kamer?
"Hier schrijven we nummers, is onze eerste EP en een deel van de nieuwe single gemixt, worden kleine dingetjes opgenomen, maar ook wordt hier gechilld, gekookt enzo. Meestal scherp", aldus Vissers. "De laatste maanden waren we hier wel twee of drie keer per week. Dat komt vooral omdat we alles zelf gemixt hebben, en we zijn nogal perfectionistisch. Het is een traditie om een nacht door te halen voor de deadline. We hebben het tweede nummer op onze single drie weken voor de deadline bijvoorbeeld helemaal omgegooid." Bakker: "Als ze de deadline maar halen." Kor: "Rick is het vuur dat we onder onze kont nodig hebben."

Hoe komen jullie nummers tot stand?
Vissers: "We schrijven nummers uit jams. We nemen alles op wat we doen, dus hebben een Dropbox vol met jams en memo's. Soms werken we daar iets van uit, soms blikken we terug. We zouden zo een nieuwe lichting nummers kunnen maken uit al het materiaal." Bakker: "Onze nummers duren niet voor niets zo lang. Het zijn niet echt radiohitjes. Dat hoeft van ons ook niet, we voegen liever iets toe zodat het helemaal klopt. We maken de muziek die we willen maken. Oja, en voor inspiratie zetten we de hoed op."

Even over jullie rocksterrengehalte… (we kijken naar de megagrote poster van Fred Teeven in de hoek van de kamer)
De jongens lachen. Vissers: "Van binnen zijn we allemaal Fred. Fred had rockster kunnen zijn. Ja, eigenlijk zijn we rockkneuzen, rockflapdrollen. Meer student dan rockster."


Zijn jullie live anders dan in de studio?
Vissers: "Live zijn we steviger dan op de plaat, er gebeurt veel. We zijn geen standaard bandje dat een muziekje speelt, het kan bij ons altijd anders gaan. Het optreden is een interpretatie van het moment, dus iedere keer is het interessant. We zijn niet bang voor fouten en we kennen elkaar goed. Improviseren zouden we wel meer willen doen, maar om meer te kunnen klooien moet je meer spelen. Live-optredens zijn alleen erg lastig te plannen bij NGK, want we zitten vaak in het buitenland…Tja, rocksterren he."


Gezien: Nairobi Golf Kid e.a. tijdens Club 3voor12/Utrecht, donderdag 30 april 2015 @ dB's, Utrecht.
Hun gloednieuwe CD is te bestellen door een mail te sturen naar nairobigolfkid@gmail.com met vermelding van naam en adres (€ 6,- inclusief verzendkosten) en is uiteraard verkrijgbaar bij de shows (voor € 4,-).