#INCU13: de jaren 90 belden, ze willen Former Utopia terug

Post-punk Britten leunen erg op 90’s alternative sound

Clemens Lambermont ,

Former Utopia is een vreemd trio. De frontman/gitarist ziet eruit als een loodgieter, de bassist zou niet misstaan als lid van Weezer (toen ze nog echt nerdy waren), en op drums zit een vrolijke Aziatische. Verder klinken ze als iets wat de Pixies graag in hun voorprogramma zouden willen hebben.

HET CONCERT
Former Utopia, Café Babbus, zondag 22 september

DE ACT
Zodra de eerste noten gespeeld worden denk je dat je naar het zoveelste garagebandje staat te kijken. Maar als je vijf minuten wacht merk je dat er veel meer in deze band zit. Vreemde tempowisselingen, rauwe harde stukken afwisselen met folkie gitaren. Deze gasten hebben duidelijk inspiratie opgedaan bij bands als Dinosaur Jr., Eels, en eigenlijk al het andere wat in de jaren 90 onder ‘alternative’ viel. Wat dus ook niet ontbreekt, is een depressieve ondertoon die in bijna elk nummer doorklinkt.

HET MOMENT
Als ze besluiten het wat rustiger aan te doen en de distortion inruilen voor een folky gitaarloopje zien we een compleet andere kant van de band. Het aparte is dat ze deze sound briljant weten te combineren met de rest van het repetoire. Absurde hard/zacht overgangen zijn sinds de grunge scene in de jaren 90 doorbrak niets nieuws meer. Maar toch weet Former Utopia door de folk invloeden een mooi, verfrissend contrast te bieden.

HET PUBLIEK
Is onder de indruk, waarschijnlijk. Meer dan applaudisseren na elk nummer doen ze namelijk niet. Wat wel opvalt is dat de drumster haar eigen fanclub mee heeft gebracht. Recht voor het miniscule podium staan namelijk vier Aziatische vrouwen die na elk nummer even zwaaien en net iets harder klappen dan de rest van het publiek.

HET OORDEEL
Former Utopia is absoluut geen toegankelijke act. De tempowisselingen, het onnavolgbare gitaarwerk, de verschillen tussen softe gitaarloopjes en ongenadig harde distortion. Het is misschien ook niet de beste act van Incubate, maar zeker een interessante toevoeging aan de zoals altijd veelzijdige line-up.