3voor12 Rotterdam

Het vaderschap en andere zaken

Marco Martens’ nieuwe EP is alledaags mooi

Papa Marco Martens had het druk. Hij moest nog een optreden doen (biertje teveel), iets regelen, een mailtje tikken. En de EP ‘Morgen Zal Ik Thuis Zijn’ schrijven en opnemen. Maar dat laatste is klaar. Precies op Vaderdag kwam hij uit. Niet toevallig. Het recente vaderschap van de Rotterdammer drukte een duidelijk stempel op de zes verhaaltjes.

Martens is geen rapper, geen zanger, maar iets er tussenin. Spoken word dus. Ritmisch gesproken poëzie, met meestal vrij sobere ondersteuning van vooral gitaar, wat bas, drumslag en piano, waarvoor Michiel van Iersel en Joris Sedee tekenden. Vrolijke eend in de bijt is ‘Dansen (Uit de Maat)’, met een duidelijk herkenbare gastrol van Giorgi Kuiper (De Likt).

De teksten zijn alledaags prachtig. Geen moeilijke metaforen en hyperbolen. Gewoon mooi vertelde verhaaltjes. Alledaags, maar niet inwisselbaar. Over de spagaat tussen vrije tijd en ambities enerzijds en zorg en aandacht voor je kind anderzijds. ´Ik heb die ruimte nodig, ook al weet ik dat het soms teveel is´, zing-zegt hij en ´Ik oefen nog met vader zijn´. Martens vroeg aan andere vader-kunstenaars hoe zij dit ervaren. Het leverde een serie podcasts met gesprekken, muziek en spoken word op met dezelfde titel als deze EP.

Een prettig alternatief voor veel goedbedoelde opvoedboeken. Papa Martens heeft een compleet eigen geluid en veel te vertellen. Geen grote bespiegelingen en gedragen teksten. Hij wil een huisje met een tuin, iets vertellen over zijn creatieve ontwikkeling, zijn moeder bedanken en lekker dansen uit de maat. En dat is best prettig om naar te luisteren.

De EP is te koop en te beluisteren op www.marcomartens.com en Spotify. Martens is deze zomer live te horen op onder meer Zwarte Cross.

(Door Kees-Jan Visser)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12