Labtones: een wereldwijd muzieknetwerk

Halfvolle zaal ligt niet aan het concept

Tekst: Jet Hoogerwaard Foto's: Marc de Jong ,

Labtones, wat is dat nu weer? Een band, een duo of is het iets anders? Voor de Dordtenaren die er wel eens van hebben gehoord en willen weten wat het inhoudt: Labtones is de naam van een muziekplatform opgezet door een groep mannen. Een groep muziekfreaks om precies te zijn. Muzikanten en leden van de band Lorentz, dat ook. Het is bedacht door Michel Brouwer, Johan van de Graaf, Jasper Dorp, Martijn Poot en Wilco en Arjan Minderhoud, In 2010 kwamen de heren op het idee om het platform op te richten: een wereldwijd netwerk voor muzikanten en luisteraars. Een virtuele plek waar artiesten en muziekliefhebbers bij elkaar komen: Labtones.

Er werd een website gemaakt en muzikanten werden uitgenodigd om daar hun muziek te delen. Om op die manier publiciteit te genereren en contact te maken met elkaar en met luisteraars. En het werkte! De mensen die iets wilden bereiken met hun muziek wisten de site te vinden, net als de muziekliefhebbers. Nu heeft de website 5000 gebruikers in 173 landen. In 2011 zijn de mannen achter Labtones gestart met het uitnodigen van artiesten voor live-optredens. Het is mogelijk dat de mensen uit de regio Dordrecht Labtones daarvan kennen. Een keer per maand worden er optredens georganiseerd onder de naam Labtones. Maar wat kun je dan eigenlijk verwachten?
Elke Labtonesavond is weer anders. Verschillende artiesten beklimmen het podium: singersongwriters, rockbands, maar ook lekkere, rauwe Nederlandstalige liedjes zijn niet ondenkbaar. De sfeer bij de luisteraars, maar zeker ook bij de muzikanten, is tijdens een Labtonesavond los, gezellig en warm. Labtones staat garant voor een ontspannen avond doorspekt met muzikale verrassingen. Meestal in de intieme setting van Merz, een kroeg ingericht in retrosfeer in de binnenstad van Dordrecht.

Nu is er een keer een Labtonesavond in Bibelot. Spannend! Zal het lukken om de intieme sfeer ook hier neer te zetten of zal de nieuwe omgeving de beleving beïnvloeden? The Powerstage vormt het decor voor de optredens van de drie bands die zijn uitgenodigd: the Circumstances, the Levi’s en Duncan Idaho. Alle drie zijn het gitaarbands. Die keuze is gemaakt omdat het podium van the Powerstage zich daar nu eenmaal goed voor leent. Helaas is de zaal nog niet eens voor de helft vol, maar dat lijkt noch de muzikanten noch de aanwezigen iets te deren. Vol passie laten de bands zien wat ze in huis hebben. Dat is niet anders dan bij de Labtonesavonden die de Dordtenaren al kennen uit Merz. De geringe opkomst ligt niet aan de programmering want de bands zijn kwalitatief goed en zelfs veelbelovend voor de toekomst. Misschien was de zaal meer gevuld geweest als er op dezelfde avond niet zo veel andere evenementen in de stad waren geweest. Wellicht laat de bekendheid van de Labtonesavonden nog iets te wensen over. Of misschien is de Champions league finale een reden voor veel mensen om een avond op de bank te blijven hangen? Aan de entreeprijs (€6,50) kan het in ieder geval niet liggen. Ook niet aan de kwaliteit van de geprogrammeerde bands en zeker niet aan het concept.

Labtones: in oktober in ieder geval gewoon weer maandelijks in Merz in Dordrecht en zeker in de toekomst ook in Bibelot. Muziekliefhebbers die zich graag laten verrassen: kom gewoon eens kijken! En als je niet kunt wachten en nieuwsgierig bent geworden, zoek dan de site van Labtones eens op.