Een variatie aan talent verwent Rotterdammers rond het Eendrachtsplein

Brandwerk komt als publiekswinnaar uit de bus op het Eendracht Festival

Tekst: Willemijn de Koning ,

Het Eendracht Festival is er om de Rotterdammers te inspireren met nieuw lokaal talent. In totaal zijn er vijf podia (WORM, Club Vibes, café Sijf, Hemingway, de Zondebok en het Zwarte Schaap) rond het Eendrachtsplein waar bandjes en artiesten in een klein half uur laten zien wat ze kunnen. Alleen de acts die in de smaak vallen bij het publiek en waar dus op gestemd wordt, krijgen een geldbedrag mee naar huis.

Lulu Doxin treedt vroeg in de avond op in de SIJF. Dit kleine meisje laat haar gevoel rechtstreeks doorsijpelen in haar heldere stem en brengt dit door middel van mooie en gevoelige songteksten bij het publiek. Ze was waarschijnlijk nog beter tot haar recht gekomen in een grotere zaal met meer publiek, maar het publiek dat haar hier in SIJF gezien heeft zal haar niet snel vergeten.

Frank Goverts volgt Lulu waardig op. Met zijn gitaar bij de hand begeleidt hij zijn eigen folkpopliedjes. Het mag duidelijk zijn dat deze jongen zijn muziekopleiding vorig jaar heeft afgerond; hij zingt en speelt geen noot vals en zijn liedjes zijn gelikt. Frank gooit er af en toe nog een grapje tussendoor, waardoor hij het publiek zo in zijn zak heeft.

In WORM gaat het er harder aan toe. Het lijkt in de eerste instantie leeg in deze Rotterdamse club, maar als de eerste act aan wordt gekondigd, stromen de fans van Brandwerk binnen. Deze opkomende rapgroep uit Rotterdam en Dordrecht bijt het spits af van deze Boomdox avond vol met hiphop. En dat doen ze verdomde goed. De heren openen hun act met een dosis energie waarbij bekende nummers als 'Fluitje van een cent' en 'Altijd bezig' voorbijkomen. Aan het einde zakt de energie even weg, maar door de gelikte lyrics, de goede beats en perfecte afwisseling tussen de MC's verliezen de heren geen credits bij het publiek. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Brandwerk de meeste stemmen verwerft van de avond en dus wordt verwend met een geldbedrag, een fotoshoot, een studiodag en meer.

De volgende act Ill Proceeja gooit de vibe in WORM helemaal om. Met zijn scherpe Engelstalige lyrics en oldskool beats neemt deze Middelburgse hiphop MC het publiek mee naar de jaren '90. Dit doet hij zeker niet slecht, mits het je smaak is. Helaas is zijn performance niet voldoende om heel het publiek mee te krijgen.

Billyusuf volgt Ill Proceeja op en doet dat met veel enthousiasme. Dit energieke duo heeft af en toe wat scherpe teksten in hun nummers zitten, maar erg origineel zijn de teksten, en vooral hun refreintjes, niet. Billyusuf noemt het 'de hiphop terugbrengen naar de basis' en dat is ook precies wat het is: hiphop op basisniveau. Maar dan wel met zo'n dosis enthousiasme en goede stageperformance, dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt op deze donderdagavond.

Tijdens het festival zijn er een aantal sessies opgenomen, in ijssalon Venezia, voor Kejje dat nie horen dan. Bekijk hier alvast de sessie van YACOUSTIC.

De naam YACOUSTIC is afgeleid van de naam van de bekende rapper Mc Ya uit Tilburg, gecombineerd met de term acoustic. De rapper Mc Ya is al een tijdje bezig als underdog/underground MC, voornamelijk met DJ als begeleiding. Sinds november 2012 is hij een nieuw concept begonnen. Dit bestaat uit rap met akoestische begeleiding door mede-studenten van de Zadkine Popacademie te Rotterdam. Zo is een start gemaakt met de vrij unieke combinatie van drie gitaristen, een drummer en twee backing-vocals.
De ‘hiphop band` Yacoustic is hiermee geboren, met veel positieve reacties van de popacademie en het publiek.