Hij's Fijn met Bas de Zwart!

Bibelot kan de concurrentie met Paradiso makkelijk aan!

Redactie 3voor12 Zuid-Holland ,

In onze rubriek "Hij's fijn" ondervragen we mensen uit de Zuid-Hollandse muziekwereld. Dit kan een artiest zijn of de verkoper van een platenzaak. Tijdens deze editie vuren we vragen af op Bas de Zwart. Als eigenaar van Bas de Zwart Evenementen is hij (mede) verantwoordelijk voor onder andere het muzikale vermaak tijdens de Rotterdam Marathon en het Big Rivers Festival, dat dit jaar van 5 t/m 14 juli plaats vindt in Dordrecht.

Wat is volgens jou het meest memorabele optreden in de regio Zuid Holland geweest?

Soulwax tijdens Wantijpop 2004 of 2005. Wat was ik daar van onder de indruk! We stonden backstage te kijken en werden meegezogen in hun vibe. Fantastisch!

Als je iets zou mogen veranderen aan de Zuid-Hollandse muziekscene, wat zou dat dan zijn?

Het zou mooi zijn als er een serieus poppodium in Rotterdam zou komen, waardoor Rotterdam ook weer een serieuze popstad zou kunnen worden.

Wat is jouw favoriete plek in Zuid-Holland?

Dordrecht, de stad waar ik woon en waar het Big Rivers Festival zo maar midden in de stad plaatsvindt!

Welk liedje had je graag zelf geschreven en waarom?

Brown Sugar van the Rolling Stones, omdat het een te gek rock & roll-liedje is. Iedereen kent het en zingt het mee. Het doet mij denken aan het eerste optreden wat ik van hen zag in 1974 in Ahoy. Zij openden met dit nummer en de zaal was na 20 seconden plat.

Wat is je favoriete band uit de regio?

The Rhythm Chiefs. Niet omdat ze uit Dordrecht kome,n maar omdat in deze band de meest geniale gitarist van Nederland speelt: Dusty Cigaar. Deze jonge gitarist heeft wereldklasse en is echt onnavolgbaar!

Welk album kocht je als eerste en heeft dit album jou geïnspireerd?

Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, van the Beatles. Het is de moeder van de pop en rock LP's. Toen ik deze muziek voor het eerst hoorde kwam dit zo binnen dat ik besloot zelf rockartiest te worden. Dat is uiteindelijk dan niets geworden, maar ik zorg er inmiddels wel voor dat er heel veel bandjes kunnen optreden. En dat is ook wel rock & roll vind ik zelf.

Wat is de tofste (concert)zaal in de regio en waarom?

Voor mij is er maar één echt poppodium hier in Zuid Holland en dat is Bibelot in Dordrecht. Dit splinternieuwe podium kan de concurrentie met alle poppodia - inclusief Paradiso - gemakkelijk aan!

Wat is volgens jou het beste initiatief in Zuid-Holland?

De investeringen die de gemeente Dordrecht de afgelopen jaren heeft gedaan in cultuur, met als hoogtepunt de totstandkoming van het Energiehuis waar Bibelot een onderdeel van is. Het maakt deze stad een heerlijke habitat voor mij.

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

Op dit moment niet veel. Ik ben nog herstellende van een zware longontsteking maar zodra ik beter ben moeten we er hier tege aan om subsidiebezuinigingen die men ons wil opleggen te voorkomen, zodat er in 2014 weer een Big Rivers Festival kan plaatsvinden.