Zomerse sferen bij Coasts in Rotown

Tekst: Leonie Poot Foto's: Peter van Grevengoed ,

De uit Bristol afkomstige band Coasts (niet te verwarren met het Amerikaanse Best Coast) staat vanavond in Rotown. De vijf heren maken aanstekelijke indiepopliedjes welke uitstekend passen bij de (eindelijk) aangebroken lente. Had het zonnetje niet geschenen dan hadden de mannen alsnog een zomers tintje aan de avond gegeven want naast versterkers, drums, keyboard en gitaren staat er ook een palmboom op het podium.

Coast heeft dit jaar de EP Paradise uitgebracht. Naast deze EP heeft de band maar een handjevol losse nummers. Van een uitgebreid optreden is vanavond dan ook geen spraken. Ze razen in een krap half uur door hun materiaal heen. Een cover spelen om wat ruimte te vullen vind de band kennelijk niet nodig.

De vergelijking met Foals wordt op het nummer ‘Wallow’ snel duidelijk, de wat nasale stem van de zanger valt na een langzaam opgebouwd intro, van reverb, drums en gitaren, in. Het nummer is energiek, de band neemt op de juiste momenten gas terug om daarna met veel bombast het pedaal volledig in te drukken.

Coasts heeft duidelijk goed nagedacht over de opbouw van hun nummers. Liedjes zijn dansbaar, refreinen pakkend, gitaarpartijen tropisch, en de nummers voelen stuk voor stuk aan als ‘anthems’. En hier zit ook een beetje de crux. Want het voelt vaak aan alsof de band een lijstje afwerkt van componenten die in een nummer moeten zitten wil het een ‘hit’ worden.

De buzz rondom de band kwam in thuisland Engeland op gang met de single ‘Oceans’. Ook in ons land is dat kwartje kennelijk gevallen want de gehele eerste rij grist snel de smartphone uit de zak om filmpjes te maken als de band het nummer inzet. ‘Oceans’ is zo mogelijk nog vrolijker, bombastischer en pakkender dan de overige nummers die vanavond ten gehore gebracht worden. Het nummer tilt je op en neemt je mee richting de zon. De stempel 3FM-megahit willen we er alvast voorzichtig opzetten.

Op het podium vanavond vijf energieke heren die duidelijk van aanpakken weten. Waar de nummers op de EP als veel van hetzelfde klinken weet het vijftal hier live een betere draai aan te geven. Of Coasts voldoende inhoud heeft om het publiek te blijven boeien blijft even de vraag. Dat ze met het nummer ‘Oceans’ de zomerhit van 2013 te pakken lijken te hebben is haast een gegeven.