Chris Chameleon puur en intiem in Studio Gonz Gouda

Zuid-Afrikaanse stemkunstenaar geeft solide optreden

Tekst: Ramon Keyzer ,

De hotpants en make-up zijn reeds lang verdwenen bij de frontman van monki-punk band BOO!. Ook solo timmert Chris Chameleon inmiddels alweer een tijdje stevig aan de weg als singer-songwriter met zowel Engels- als Afrikaanstalig repertoire. Een kleine toer door Nederland bracht de Afrikaanse stemkunstenaar op donderdag 21 juni naar de kleine intieme Studio Gonz in Gouda. 3voor12 Zuid Holland was er bij.

Naast het wat bekendere So What heeft Gouda een tweede poppodium genaamd Studio Gonz. Dit kleine podium aan de rand van het centrum bestaat al sinds 1920 en heeft een capaciteit van 170 personen (inclusief personeel). Door Chris Chameleon te boeken hebben ze, niet voor het eerst, toch een voor hun doen vrij grote naam kunnen strikken.. Een mooie prestatie.

De Goudse band Ask! mag vanavond openen, net als vorig jaar toen Chris Chameleon met zijn band BOO! Studio Gonz aandeed. Dit keer speelt de band akoestisch met naast akoestische gitaar, akoestische basgitaar en cajon ook een melodica. De niet bepaald complexe verhalende popliedjes klinken prima en worden goed gezongen. Blikvanger is absoluut zangeres Marjolein Poot, de overige bandleden mogen nog wel iets aan hun podiumpresentatie doen. Een fijne opwarmer voor het hoofdprogramma.

Met gemiddeld zo'n twee releases per jaar mag je Chris Chameleon zeer productief noemen. En met ongeveer dezelfde regelmaat mogen we hem in Nederland verwelkomen. Dit keer betreft het een kleine tussendoor toer door Nederland langs plaatsen als Schalkhaar, Borger, Terband, Wittem, Eastermar, Ellertshaar en dus ook Gouda.

Gewapend met slechts een akoestische gitaar neemt Chris Chameleon plaats op de barkruk op het kleine intieme podium van Studio Gonz en begint te spelen. De zaal is slechts half gevuld, maar de sfeer is meteen goed. Naast zijn solo repertoire speelt de man met de flexibele stembanden ook BOO! klassiekers, vooral op verzoek. De fans roepen en hij speelt nummers als Champion en Shooting Star. Chris Chameleon is een zeer bekwame en talentvolle singer-songwriter en stemkunstenaar. Hij is het ene moment sopraan, het volgende een tenor en weet met zijn stem moeiteloos een didgeridoo of trompet te imiteren. Hij gebruikt zijn stem op een unieke manier.

Met het zeer afwisselende en sterke repertoire, met ook het grappige Apie en het wat snellere My Pop Valt Stukkend weet de Zuid-Afrikaan constant te boeien. Toch is hij tussen de liedjes door voor zijn doen wat stil. Geen grappige anekdotes dit keer, maar dat hebben de fans vanavond ook niet nodig. Ze hangen toch wel aan zijn lippen. Na precies een uur is het klaar. Een prima optreden in het erg gezellige intieme poppodium Studio Gonz.