Metalband Eve's Fall wint Band Boost 2013

Sterke finale in Bibelot vol diverse muzikale talenten

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Sandra Grootenboer ,

Soul, metal en post-hardcore op één podium. Weinig festivals zouden voor deze diversiteit kiezen. Het is dan ook de Powerstage van Bibelot dat afgelopen zaterdag in het teken staat van de Band Boost finale. Vijf finalisten uit Dordrecht en omstreken maken kans om 15 juni op Wantijpop te spelen en op professionele wijze een plaat te maken. De avond laat vooral zien dat er in de vele verschillende muziekgenres heel wat talentvolle acts rondlopen.

Fans en familie weten de kleinere zaal van Bibelot goed te vullen. De avond wordt in gang gezet met Rockwell, El Debarge, the Four Tops en Lionel Richie. Prima muziek om mee in de stemming te komen voor de eerste deelnemer. Op het brede podium staat een aardig arsenaal aan instrumenten klaar. Jared Grant, de eerste artiest van de avond, schuifelt met een drankje in de hand nog even over de dansvloer, terwijl de laatste puntjes op de i worden gezet. De Rotterdamse zanger met Antilliaanse roots ziet er stijlvol uit en zou zo kunnen doorgaan voor Ricardo Tubbs uit Miami Vice. Stephan Kruithof, zanger van de inmiddels opgeheven coverband the Hot Stewards, laat zijn gezicht zien. Als presentator stelt hij de jury voor, legt uit wat de prijzen zijn en praat op hilarische wijze de optredens aan elkaar.

Jared staat ondertussen backstage te popelen. Onder zijn familienaam Grant komt de man met een grote begeleidingsband het podium op. Bij de eerste tonen van Mysterious Girl krijgt de charmante zanger het publiek aan het dansen. Een stem als Prince gecombineerd met de moves van James Brown of vice versa. Hoe dan ook, de klasse straalt er van af. Rechts van hem staat een driekoppig blazersensemble dat meeswingt met geïmproviseerde danspasjes en de zaal af en toe trakteert op een welgeplaatste solo. Links op het podium beweegt de pianist lekker mee met de muziek. Samen met drums, gitaar en bass nemen songs als Funkadelic onverwachte breakdowns, die het speelplezier alleen maar ten goede komen. ''Clap your hands, feel the beat'' wordt er gezongen en dit krijgt de gevraagde respons van het publiek. Dat het ook rustig kan blijkt tijdens de ballad Lonely, waarin Grant opnieuw kan pronken met zijn soulvolle stemgeluid.

Na de zomerse vibes blijven we onder de zon met de dessert rockers van Shrude. Dit viertal uit Vlaardingen brengt stevig gitaarwerk. Beide frontmannen wisselen elkaar niet alleen af op zang maar ook met fijn gitaarwerk. De basslines tijdens single Park 'n Ride denken aan Primus. Beetje sarcastisch melden ze dat zij net als Grant ook een ballade hebben in de vorm van Girl. Met die opmerkingen moeten ze wel uitkijken, het blijft toch een wedstrijd. De stevige solo's vliegen het publiek vervolgens om de oren. Queens of the Stone Age zou er trots op zijn. Leuk hoe na hun set, muziek is te horen die een brug legt met de volgende finalist. Van de Foo Fighters gaan we naar het stevigere Papa Roach. Van deze nu-metal is het een kleine stap naar Eve's Fall.

Nederland lijkt wel een patent te hebben op succesvolle 'female fronted metalbands'. Within Temptation, Delain en Epica hebben over de hele wereld succes. Het vijftal van Eve's Fall bezit de kwaliteiten om de nieuwe Nederlandse trots te worden op metalgebied. Als enige band vanavond zijn zij door het publiek gekozen en plaatsten zich uiteindelijk via de halve finale. Zangeres Liesbeth Cordia weet zich niet alleen met haar looks prima staande te houden tussen haar stoere collega's. Haar zuivere uithalen passen perfect tussen de hevige twin guitars á la Iron Maiden. De riffs worden afgevuurd met behulp van stoere poses en geconcentreerde gezichten. Toch zie je de vreugde terug in het spel van de band uit Delft. Hoewel we geen, genre gerelateerde, symfonische synthpartijen te horen krijgen, is de kracht duidelijk aanwezig. Zoals het uitroepteken in de titel van de scheurende single Enough laat merken.

The Deep houdt de sterke combinatie van drums, gitaar en bass in ere. Het Ridderkerkse trio begint echter nogal wisselvallig. De samenzang verloopt moeizaam en het eerste nummer lijkt niet echt een doel te hebben. Het is trouwens wel knap dat deze nog vrij onbekende band het zover heeft gebracht. Flarden grunge en old school Radiohead wekken wat interesse. De spots brengen gelukkig wat leven op het podium en vanaf de tweede song komt de schwung erin bij the Deep. De bassist gooit er enkele diepe basslines tegenaan, terwijl zanger Niels van Kessel heel wat fijns uit zijn gitaar weet te halen. De drie jonge mannen weten elkaar goed te vinden, maar wanneer ze met het volgende nummer willen beginnen moeten ze al stoppen. De tijd zit er op.

Tijd voor een portie post-hardcore. Zijn we de avond lekker begonnen met soul, eindigen we met een bak herrie. In de goede zin van het woord uiteraard. Fans in Emmure en August Burns Red shirts dringen zich naar voren. Een brede kerel gehuld in een Mad Sin shirt, die de hele avond staat te headbangen tussen opa's van deelnemende artiesten en classy vrouwelijke fans van Grant, krijgt zin om te beuken. My Worst Case Scenario zorgt voor passende muziek om een moshpit te starten Op het podium zorgen de screamo's en solo's voor een brute sound. Het zorgt er zelfs voor dat de bassist zijn instrument even op schoot moet nemen omdat zijn 'strap' van de gitaar is afgescheurd. Het gaat er dus hevig aan toe en de jonge jongens geven in vijf songs hun hele hebben en houden. Tracks met toepasselijke titels als Destroy and Rebuild of Silent Treatment brengen een mengelmoes van tempowisselingen, gedragen door de vocale uitspattingen en onverwachte drumritmes. Neem een beetje Deftones, vleugje Bring Me the Horizon, een tikkie At the Drive In en je krijgt My Own Worst Scenario.

Met het imposante gitaargeweld weten ze netjes een derde plek in de wacht te slepen, Grant die volgens het publiek best op één had mogen belanden, eindigt als tweede achter de rockers van Eve's Fall. Zij winnen Band Boost 2013.We zien hen dus niet alleen terug op Wantijpop, maar ze krijgen onder meer een optreden tijdens 3FM Freaknacht, twee dagen studiotijd, professionele fotoshoot en een interview met 3voor12 zuid-holland.