Bizarre Ride II the Pharcyde brengt Bird terug naar '92

Hiphopklassieker integraal live

Tekst: Guido den Boer ,

We schrijven het jaar 1992. Gangsta rap voert de boventoon in de hiphopscene. Zo brengt Dr Dre dit jaar zijn album The Chronic uit. Maar ergens in South Central L.A. komt een nieuwe sound. Fatlip, Slimkid3, Bootie Brown en Imani werken met producer J-Sw!ft aan een album dat de hiphopwereld op zijn kop zal zetten. Zij noemen zichzelf The Pharcyde en dopen hun debuut Bizarre Ride II The Pharcyde. Het album wordt gevierd om de luchtige teksten, de humor die The Pharcyde in de nummers verwerkt en de jazzy productie van J-Sw!ft. In de loop der tijd dunt de formatie steeds verder uit. J-Sw!ft, Fatlip en Slimkid3 verlaten de groep. Bootie Brown en Imani gaan nog steeds door onder de naam The Pharcyde terwijl Fatlip en Slimkid3 zich richten op een solocarrière. Tot het twintigjarig jubileum van hun debuut. Het is tamelijk verwarrend. Er zijn feitelijk twee Pharcydes. In het kader van het twintigjarig bestaan van de debuutplaat besloten Fatlip, Slimkid3, J-Sw!ft en L.A. Jay in 2012 namelijk het album live integraal te gaan uitvoeren, onder de naam Bizarre Ride II the Pharcyde. En op 6 juli deden zij dit in Bird.

Terwijl de beats van opener “Oh Shit” ingezet worden barst Bird al uit zijn voegen. Dit is dan ook direct al een noemenswaardige track. Ook de skit “It’s Jiggaboo Time” doet het goed. Maar bij de uitvoering van “4 Better or 4 Worse” kakt de boel flink in. We maken hier kennis met het nadeel van een album integraal live. Hoe gevierd Bizarre Ride ook is, er staan ook mindere tracks op het album. Gelukkig volgen hierop weer een aantal sterkere nummers. Eén van de hoogtepunten van het album, “I’m That Type of Nigga”, brengt het feestje terug en Bird danst en swingt weer, onderwijl luid meezingend.

Fatlip en co hebben maskers en pruiken meegenomen. Altijd lachen natuurlijk. Bij de skit “If I Were President” heeft Fatlip een grijze pruik op, waardoor hij net iets meer president is. Meligheid ten top op het podium. Er worden “dansers” uit het publiek het podium opgetrokken die hun skills mogen vertonen en de heren brengen nog een kleine medley met onder andere muziek van A Tribe Called Quest.
 
De humor en prima performance kunnen echter niet verbloemen dat dit niet echt meer The Pharcyde is. Hoewel de rappers die Imani en Bootie Brown vervangen goed zijn in hun werk, zijn het niet Imani en Bootie Brown. Juist bij publieksfavoriet “Passing Me By” is het gemis van de andere leden duidelijk merkbaar. Daarnaast is de eerdergenoemde valkuil van een album live integraal uitvoeren steeds dieper geworden. Pas als alle nummers van Bizarre Ride II The Pharcyde zijn gespeeld komt er een verrassing om de hoek:  “Runnin” van opvolger Labcabincalifornia wordt nog even meegenomen.
 
Bizarre Ride II The Pharcyde heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan en ook Fatlip en Slimkid3 zijn het nog niet verleerd. De voorspelbaarheid was natuurlijk, tsja, voorspelbaar, maar er hadden desalniettemin wat verrassingselementen in de set mogen zitten. Het echte hoogtepunt van de avond is uiteindelijk de dampende afterparty.