Orlando levert knappe, veelzijdige debuutplaat af

Vanaf nu online op de luisterpaal

Tekst: Bas Bosboom ,

Tessa Douwstra is 14 als ze besluit dat ze later eigenlijk gewoon zangeres wil worden. Dat dit niet bij een droom is gebleven blijkt uit het feit dat Tessa onlangs afstudeerde aan Codarts en al veel podiumervaring op heeft mogen doen als zangeres van Wooden Siants en Chef’Special. Het is nu 2013 en het debuutalbum van Orlando, de band met wie ze is begonnen om Nederland te veroveren, ligt vanaf 8 maar in de winkel. Het optreden dat deze Amsterdams-Rotterdamse formatie op 27 mei 2012 gaf op de 3VOOR12 Clubavond in De Unie was reden genoeg om dit album onder de loep te nemen.

Het album werd opgenomen in Silence du Monde, een prachtig landhuis in de Utrechtse bossen dat is omgebouwd tot studio. The Early Warning Company staat voor een organisatie die mensen ongevraagd waarschuwt voor het maken van verkeerde beslissingen. “Ik doe zoveel op een intuïtieve manier dat een dergelijk bedrijf goed van pas komt”, zegt Douwstra hierover.

The Early Warning Company telt 9 nummers die zich niet makkelijk een bepaald stempel op laten drukken, daar is de plaat te veelzijdig voor. Het album neemt de luisteraar mee langs dromerige en breekbare folkliedjes als Jam Karet, catchy pop (Three Cheers For You) en van tijd tot tijd zijn zelfs soulinvloeden (Know You Might Not) te horen. Tessa’s stem benadrukt de diversiteit van het album. Waar hij op het ene moment aan Damien Rice doet denken laat hij ook sterke invloeden van Ray LaMontagne en Cat Power horen. De claim dat ze ‘een stem bezit die je vertrouwt en teksten schrijft die je gelooft’ is dan ook absoluut niet misplaatst. Echter verdient de band, die naast gitaar, bas en drums plaats biedt aan een heuse sectie koperblazers, minstens net zoveel credits.
Al met al is The Early Warning Company een fijne luisterplaat geworden die weliswaar geen grote uitschieters kent maar wel van een constant hoog niveau is en blijft boeien door de vele verschillende invloeden.

De komende tijd zal Orlando ook verschillende Nederlandse popzalen aandoen en gezien de vele lovende kritieken die de band al kreeg voor haar live-optredens (Eric Corton roemde Orlando tijdens Eurosonic/Noorderslag) luidt ons advies: gaan!

Orlando is de komende maanden te zien in:

07 maart Paradiso, Amsterdam
17 maart Rotown, Rotterdam
04 april Patronaat Café, Haarlem
11 april De Spieghel, Groningen
12 april W2, Den Bosch
25 april Tivoli, Utrecht