Mooi jaar voor the New Shining kan bekroond worden met Edison

''Zolang we ons eigen ding maar kunnen doen''

Tekst: Lodewijk Hoebens ,

Daar sta je dan, aan de rand van het water, op het punt om er een eind aan te maken. Je denkt na. Wat zou ik nog willen doen voor ik ga? Muziek maken. Die finale gitaarsolo van 'November Rain' raast door je hoofd. Je begint een band, maar het blijkt niet helemaal wat je wil. Voor het derde album duik je in 2010 de studio in en je komt uiteindelijk naar buiten met 90 nummers waaruit de dubbelaar Stripped/Full Circle ontstaat. De single 'Can't Make Up My Mind' wordt een heuse hit en dendert zelfs de top 2000 binnen. Dit alles ontgaat de media natuurlijk niet. De band wordt genomineerd voor drie prestigieuze Edison awards (beste nieuwkomer, beste album en beste song). Het verhaal van Nax en zijn band the New Shining.

Op het moment zijn de mannen regelmatig te vinden in studio the Grien Room te Leeuwarden, waar ze werken aan hun nieuwe plaat. Ligt het album in het verlengde van het akoestische Stripped of juist het elektrische Full Circle?

''Het akoestische element blijft. Live hebben we er wel een extra gitarist bij om meer soundscapes te creëren. Evert Zeevalkink weet precies hoe hij ons geluid voller kan maken. We brengen enkel songs van de laatste plaat. We zijn op elkaar ingespeeld en kunnen spontaan iets toevoegen. Het is zo fijn om samen te spelen in de nieuwe setting. Toch is akoestisch musiceren moeilijker dan ik dacht. "

Jullie kwamen voor het laatste album met ongeveer 90 songs uit de studio. Wordt daarvan iets gebruikt voor de nieuwe plaat?

''Het is allemaal nieuw werk, waarom zou je oude songs gebruiken als je nieuw materiaal hebt. Ik schrijf elke dag. De teksten van toen gaan over het verwerken van mijn verleden en dat heb ik gedaan. Het is fijn om het eruit te gooien in een liedje, maar dan ben je er natuurlijk nog niet. De nieuwe plaat is meer een reflectie op afgelopen jaar. De liedjes komen vaak voorbij in een droom. Dan word ik wakker, zet mijn mobiel op dictafoon en zing het in.''

Jullie zijn kind aan huis bij producer Nico Outhuijse. Niet alleen het vorige album, maar ook Hedges against the Night uit 2009 is er gemixd. Hoe is het contact ontstaan?

''Hij kwam ons tegen en de muziek die wij maken is eigenlijk de muziek die hij vroeger wilde maken. Er is een mooie vriendschap ontstaan waardoor we regelmatig in het noorden van het land te vinden zijn.''

Wanneer kunnen we nieuw werk verwachten?

''Na de zomer, zoals het er nu uitziet. Voor twintig songs zijn de bass en drum al opgenomen. Binnenkort ga ik de zang en gitaar opnemen. Ondertussen blijven we gaan met wat onze kant opkomt. Momenteel hebben we de keuze uit een kleine 40 concerten en festivals. Tussendoor werken we aan het album. Sinds kort hebben we zelfs een manager. Eerst deed ik het zelf maar dat valt niet meer te combineren. Dankzij het succes hebben we aanbiedingen gehad van enkele grote labels. Voorlopig hebben we daar geen behoefte aan en houden we de zaken liever in onze eigen hand. Het is snel gegaan en we maken grote stappen. Uiteindelijk heb je ook de middelen nodig, maar voorlopig zitten we goed. De vorige plaat is ook in eigen beheer uitgekomen.''

De single 'Can't Make Up My Mind' en de bijhorende plaat vielen op alle nationale radiozenders in de smaak. Wat zie je terug van die diversiteit tijdens de shows?

''Het publiek is heel divers. Laatst tijdens Luxor Live stonden er huilende mensen, knuffelende tieners, aandachtige luisteraars... Vroeger toen we nog stevige rock maakten zagen we vooral de vuisten in de lucht. Nu zie je veel duidelijker wat onze muziek los maakt bij de mensen. Het liefst wil je op een festival als Lowlands staan, maar voorlopig nemen we alles aan. Zo lang we ons eigen ding maar kunnen doen.''

Dit heeft drie Edison nominaties opgeleverd in de categorie Beste Nieuwkomer, Beste Album en Beste Song. Er kan nog gestemd worden. Of the New Shining een prijs mee naar huis mag nemen weten we 11 februari, maar met zo'n verhaal wens je het hun natuurlijk van harte.

Stemmen doe je hier : op the New Shining’s album Stripped/Full Circle en song Can’t Make Up My Mind.