Kaiser Chiefs overtuigt in uitverkocht Corso

Opwarmshow is eigenlijk ‘best of’ concert

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Hoog bezoek voor Rotterdam afgelopen week. Dinsdag waren de heren van Royal Republic te gast in Rotown. Donderdag stonden de Kaiser Chiefs in een afgeladen Corso. Voordat de Engelsmannen in hun thuisland beginnen met een nieuwe tour, spelen ze twee opwarmshows in Nederland.

Niet heel toevallig dat Rotterdam op de kaart staat in plaats van bijvoorbeeld Amsterdam. Frontman Ricky Wilson liep afgelopen december tijdens de liveshow van War of the Worlds in Ahoy nog rond als soldaat. In Corso voert de zanger vooral strijd met zijn microfoonstand en gebruikt hij zoals gewoonlijk de bekende beatring. Geen moment staat Ricky stil wanneer hij door die inmiddels imposante rij hits loopt. Dit in tegenstelling tot het nogal saaie voorprogramma Heavyball.

Het drietal uit Nothingham bezit best wel potentie maar stelt live teleur. Misschien moeten ze nog wennen, de band bestaat sinds eind 2011 wanneer broers Matt (zanger/gitaar) en Habs (drums) samen met schoolvriend Johnny (bass) muziek gaan maken. Twee EP’s later touren ze mee met de Kaiser Chiefs. Wat we krijgen zijn rocksongs met een ska sausje. Probleem is het tempo dat veel te laag ligt. Wanneer er een gitaarsolo of wat feller drumwerk aan de pas komt klinken de liedjes naar behoren. De bewegingen van het trio zijn ook stijfjes te noemen. Gitarist Matt denkt de ware Jimi Hendrix uit te hangen terwijl broerlief met gefocust gelaat achter zijn imposant drumstel zit maar vooral de drumcomputer gebruikt. Johnny heeft een constante smile op zijn gezicht maar beseft niet dat zijn gulp open staat. Beetje lullig.

Nee, zelfs de Bronski Beat cover ‘Smalltown Boy’ mist de schwung dat het origineel heeft. Dan is de versie die de Kaiser Chiefs brengen van the Stranglers ‘No More Heroes’ heel wat overtuigender. De band uit Leeds start de show echter in omgekeerde volgorde. Het vijftal begint met ‘Thank You Very Much’ dat gaat van ‘’It’s really nice to know, that you enjoyed the show.’’ Feit is dat bij de eerste tonen het publiek direct los gaat. Iedereen weet ondertussen wat te verwachten. Tussen de vele nananana’s en ruby ruby ruby’s springt Ricky alle kanten op en loopt zelfs even naar de bar voor een verfrissend biertje. Kijkend als een keizer over zijn publiek en genieten dat ze na het min of meer geflopte laatste album nog niet vergeten zijn. Daar zal de best of Souvenir ook wel aan hebben bijgedragen.

Nieuwe drummer Vijay Mistr houdt de maat er goed in alsof hij altijd al bij de Kaiser Chiefs heeft gespeeld. De rest van de band speelt eveneens met overtuiging. De bekende gitaar en baslijntjes klinken door de zaal terwijl Peanut vanachter zijn synths de songs voorziet van een lading electronica. Ze brengen de reeks bekende hits ‘Everyday I Love You Less and Less’, ‘Heat Dies Down’ en ‘Never Miss a Beat’ met veel plezier. Dit gevoel heerst eveneens bij het enthousiaste publiek dat vooraan flink tekeer gaat. ‘I Predict a Riot’ en ‘the Angry Mob’ passen perfect bij de bezoekers. Toch mogen we de nieuwe lichting fangirls niet vergeten. Tussen de ‘klassiekers’ is er ook tijd voor nieuw werk zoals ‘Living Underground’ dat ruiger klinkt dan de overwegend catchy synth gedreven songs van de band. Een voorproefje van het vijfde album waar de mannen mee bezig zijn.

Bij de uitgang staat Harry Hamelink flyers uit te delen voor zijn Motel Mozaïque. Wie weet zien we de Kaiser Chiefs begin april terug in Rotterdam. Want bands van dit kaliber komen veel te weinig naar de havenstad. Duidelijk is dat er genoeg vraag naar is want Corso was helemaal uitverkocht. Topavondje.