Great Minds méér dan de som der delen

Maassilo warm bad voor thuisspelende Winne

Tekst: Klaas Bakker Foto's: Peter van Grevengoed ,

Op de dag dat Jiggy Djé bij de landelijke collega’s van 3voor12 bevestigt dat er ‘sowieso nieuw materiaal van Great Minds komt’, staat de rapformatie ‘s avonds in de Maassilo. Geafficheerd als een Rotterdamse ‘homecoming’ kunnen we vanavond zelf aanschouwen wat de rapgroep nu te bieden heeft en of Winne de belofte van zijn thuiswedstrijd kan inlossen.

Vooraf is het aan de heren van Brandwerk de taak om het publiek alvast even op te warmen. Het uit Dordrecht afkomstige Creatieve Hiphopcollectief timmert dit jaar al aardig aan de weg met een deelname aan de finale van de Grote Prijs van Nederland en vele Poprondes. Het einde van de set met Regisseur van de Atmosfeer en Het Is Aan zorgt voor een goed opgewarmd publiek. Brandwerk staat op 30 december nog op het Eendracht Festival, en het is zeker de moeite om even te buurten om de heren daar aan het werk te zien.

Na halfuursset met vele hiphopklassiekers van Zwols trots DJ Pauluz vraagt Brandwerk’s Diggy Rast het publiek of het écht klaar is voor Great Minds. Als Dokter Moon de beat van Hooggeleid instart is de avond pas echt los. Met verder de tracks Dak van de Wereld en Rat Pack Snipers is de opening van de show hard, rauw en furieus. Die sfeer komt in een omgeving als de Maassilo alleen maar ten goede. De oude graansilo vormt sowieso een goed decor voor Great Minds vanavond. Het geluid is de hele avond goed, de bassen dreunen soms flink door, maar nooit is de samenstelling overstuurd. Tijdens het grimmige Bommen in Boston is het zaallicht uit en hebben de heren zaklampen op hun microfoons om letterlijk wat licht in het duister te vormen. De show staat niet alleen in het teken van het materiaal van Great Minds, daarvoor hebben de heren zelf in het verleden genoeg materiaal gemaakt om de hele nacht door te gaan. De rappers geven elkaar (letterlijk) de ruimte om vele klassiekers als Hamvraag, Winne’s Pomp Die Shit, Lotgenoot en en Jiggy’s Superster en Ik Heb Je neer te zetten. De heren doen het niet alleen vandaag, er zijn gastoptredens voor Phatt, die Wudstik vervangt tijdens Het Licht en tijdens Check 1-2 is het de uit Jiggy’s eigen stal afkomstige Spacekees die vandaag voor een keer eens nuchter zijn bijdrage levert.

Tussendoor is er voor Sticks en Jiggy Dé een moment het publiek uit te leggen waar de twee vandaan komen. Waar ze vroeger elkaar naar het leven stonden, troeven ze vanavond elkaar humorvol af. Dr. Moon hoeft de beat maar in te zetten voor Blauw Bloed of Hoedenplank om het publiek helemaal los te zien gaan. Winne ziet het en pakt het moment om zijn track W.I.N.N.E. te droppen, waarbij iedereen de laatste E uit volle borst mee schreeuwt. Het hoogtepunt wordt bereikt wanneer opeens de vrijwel volledige crew van Ecktuh Ecktuh op het podium staat om Winne bij te staan tijdens Geef Acht. De zaal ontploft haast, er wordt intens gesprongen waarbij het onmogelijk is als er de volgende dag geen spierpijn geleden wordt.

Het einde is voor Great Minds zélf met Nog 1 Keer en de single Doag. Bij de laatste wordt de verse van Kleine Viezerik, die helaas afwezig is vanavond, door een fan uit het publiek meegepakt. Tot verbazing van zelfs de heren op het podium weet hij de de zogheten 16 barz van KV perfect te vertolken. Rotterdam kreeg waar het de hele avond naar snakte. Zoals Sticks ooit al in Hoedenplank rapte: ‘recht-voor-je-raap-rap’. De rauwe Maassilo was vanavond een mooi decor voor een avondje hiphop van bovenste plank waarbij niet alleen Winne maar alle Great Minds zich ongetwijfeld even thuisvoelden.