Letterlijk en figuurlijk twee gezichten

Muzikant en entertainer Flip en ‘zijn Noormannen’ zorgen voor een wervelende en verrassende muziekshow.

Tekst: Jos van der Kooij ,

Vanaf het moment dat de lichten doven in de zaal en slechts één peertje tergend langzaam heen en weer zwiept word je direct gegrepen door de onheilspellende sfeer, die Flip Noorman neer wil zetten. Dit wordt extra kracht bij gezet door de scherpe teksten en de rauwe stem van Flip in de meer explosieve nummers van de show. Je wordt als toeschouwer meegenomen in de gestoorde, maar briljante geest van een artiest die de confrontatie met zijn publiek niet schuwt.

Flip geniet zichtbaar als hij hen bijkans onmogelijke hoge stukken laat meezingen of absurdistische teksten laat nazeggen, die niet zouden misstaan in een cabaretvoorstelling.
Hoe anders zijn de intieme momenten van de show. Plotseling verandert de extravagante Flip in een broze storyteller, die de zaal in vervoering brengt met hele fijnbesnaarde chansons en rake teksten. Het lijkt alsof er twee Flips zijn deze avond; de ingetogen poëet en zijn licht verknipte alter ego.

De titel van het debuutalbum en bijbehorende show van Flip Noorman had niet treffender gekozen kunnen worden. ‘Bellse Parese’, een aandoening waardoor zenuwen in het gezicht kunnen uitvallen en wat Flip persoonlijk heeft ondervonden, is een onnavolgbaar goede mix van ‘in je face’- en ‘in je ziel’-muziekgeworden. De plaat kent twee uiterste kanten waarin Flip zijn muzikale kunnen ten gehore brengt. Enerzijds zijn er de ijzersterke, bijna macabere voordrachten, waarbij vooral ‘Tijd te koop”, “Ik heb de macht” en “Wie de Koe” uitblinken. Daar stelt Flip hele kleine tedere liedjes tegenover, waaronder “Plafond” en “Langzaam”. Het zijn deze laatstgenoemde nummers die de dichter en dromer in Flip verraden, iets wat alleen maar toegejuicht kan worden.

In de gespletenheid schuilt de kracht van de show en het album, maar één ding hebben vrijwel alle nummers gemeen: Flip is een meesterverteller, die als een ware troubadour een even enerverend als vertederend debuut maakt.

Het album ‘Bellse Parese’ is te koop via http://www.flipnoorman.nl/